Evenimentul Zilei > Social > Un spray nazal – alternativă la vaccinul anti-COVID. Acțiunile au explodat la bursă
Un spray nazal – alternativă la vaccinul anti-COVID. Acțiunile au explodat la bursă

Un spray nazal – alternativă la vaccinul anti-COVID. Acțiunile au explodat la bursă

Acțiunile Auris Medical au explodat practic, marți, crescând cu 480%, după ce compania a anunțat rezultele unor teste de laborator care au arătat că spray-ul său nazal poate proteva împotriva COVID-19.

Acțiunile societății care are sediul în Insulele Bermude au ajuns să fie tranzacționate la peste 5 dolari pe bucată, după ce, cu o zi înainte, luni, ele se tranzacționau cu doar 1,1 dolari.

Auris Medical a testat spray-ul său numit AM-301 pe celule nazale reconstituite în laborator. Auris a descoperită că, tratate cu AM-301 chiar înainte de inocularea cu SARS-CoV-2, culturile nazale au fost protejate eficient de acțiunea virusului, scrie Business Insider.

Cantitatea de viruși a fost cu 90% mai mică la 48 de ore de la infectare, față de cantitatea observată la eșantioanele de control.

Iar după 72 de ore de la infectare, cantitatea de virus a fost cu 99,2% mai mică.

În culturile de control tratate cu soluție salină, coronavirusul s-a înmulțit în mod eficient.

„Cu nou creata noastră formulă de spray, avem dovada directă că AM-301 are potențialul de a reduce în mod semnificativ riscul de infecție al celulelor mucoasei nazale”, a declarat Thomas Meyer, președintele director general al Auris Medical.

Meyer a adăugat că va supune AM-301 testelor suplimentare clasice și intenționează să întreprindă formalitățile de aprobare în anul 2021.

AM-301 este un spray nazal care nu conține vreun medicament. El a fost creat de filiala Auris, Altamira Medica.

Un vaccin ca Făt Frumos

Pe de altă parte, Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat vaccinul anti-COVID al Pfizer / BioNTech.

Medecines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), organismul care supraveghează și reglementează piața produselor sanitare în Marea Britanie, a stabilit că vaccinul Pfizer, despre care afirmă că oferă 95% protecție împotriva coronavirusului, este sigur pentru administrare.

Primele 800.000 de doze de vaccin vor fi disponibile în Marea Britanie chiar de săptămâna viitoare, potrivit anunțului făcut de secretarul britanic al Sănătății, Matt Hancock.

Oficialul a afirmat că oamenii trebuie să aștepte să fie contactați de către Sistemul Național de Sănătate.

Produsul Pfizer / BioNTech este vaccinul cel mai rapid creat vreodată, în numai 10 luni, pentru a urma aceiași pași care în mod normal ar fi durat 10 ani, scrie BBC.