Evenimentul Zilei > International > LA STAMPA. „Va fi un Crăciun Covid, epidemia va dura încă un an și jumătate”
LA STAMPA. „Va fi un Crăciun Covid, epidemia va dura încă un an și jumătate”

LA STAMPA. „Va fi un Crăciun Covid, epidemia va dura încă un an și jumătate”

Va fi un Crăciun sub semnul Covid. „Unic” explică directorii Institutului Superior de Sănătate (ISS). Un Crăciun, aşa cum precizează Silvio Brusaferro, președintele Institutului Superior de Sănătate, în care va trebui să evităm adunările.

Stresul cauzat de pandemie „nu este un stres punctual, cum ar fi un cutremur sau o inundație, ci este un stres care durează deja de un an și care ne va însoți aproximativ un alt an și jumătate și implementăm strategii de adaptare care își vor lăsa amprenta în viitor, unele probabil chiar permanent”. Chiar dacă curba de contagiune încetinește, numărul cazurilor continuă să rămână mare.

„Scopul este de a trece de la faza de atenuare la faza de limitare, însă avem nevoie de un număr mult mai mic de noi cazuri zilnice”, explică experții Institutului Superior de Sănătate. Din acest motiv este prematur să spunem ce se va întâmpla de Crăciun. «Va depinde totul- explică Brusaferro – de modul în care va coborî curba». „Nu există scurtături”.

Între timp, pe frontul guvernamental, în special în vederea noului decret ministerial, marţi, Primul Ministru Giuseppe Conte s-a întâlnit cu șefii de delegație cu care a discutat despre opțiunea reuniunilor de familie. Întâlnirea dintre premier și liderii grupului este încă în desfășurare. Premierul a subliniat și a explicat că hotelurile vor fi închise doar în zonele montane. Noile măsuri vor fi valabile în perioada 21 decembrie – 6 ianuarie. (Rador)