Evenimentul Zilei > Social > Un sătuc de munte prinde viață. Preparatul tradițional care atrage turiștii
Un sătuc de munte prinde viață. Preparatul tradițional care atrage turiștii

Un sătuc de munte prinde viață. Preparatul tradițional care atrage turiștii

Într-un sat din judeţul Mureş se prepară după o rețetă unică o delicioasă dulceață de ardei iute, la o pensiune deținută de doi tineri, ceae ce ar putea impulsiona turismul în zonă.

Andreea și Radu Moldovan, căci despre ei este vorba, au lăsat viaţa de oraş şi s-au mutat la ţară, într-un sat de doar 15 locuitori, unde și-au deschis o pensiune. Aici se prepară şi se servesc servesc produse tradiţionale, făcute în casă de cei doi.

Reţeta unică de preparare face ca dulceaţa şă fie dulce-acrişoară, dar cu o notă picantă, adică exact cât trebuie pentru a completa de minune fripturi rumene, mezeluri de casă sau brânzeturi.

Acesta nu este însă singurul preparat cu care își încântă oaspeții, cei doi prepară şi alte produse tradiţionale, pentru iarnă.

Radu și Andreea au pornit în prima lor afacere din dorinţa de a duce tradiţia mai departe. Cei doi s-au mutat de la oraş la ţară, în satul Şapartoc, unde și-au construit o pensiune și unde pregătesc ingredientele pentru renumita lor dulceaţă de ardei iute.

”Ne-am gândit să facem un preparat care nouă ne place foarte tare şi anume o dulceaţă de ardei iute”, spune Andreea, care se ocupă împreună cu soțul ei Radu de administrarea pensiunii.

”Toate produsele pregătite pentru oaspeţii care or să treacă pe la Şapartoc. Şi să rămână bineînţeles la noi. Noi avem un slogan, noi aşa spunem: Şapartocul este locul unde îţi hrăneşti cu adevărat sufletul”, o completează el.

Cum se prepară și ce beneficii are dulceața de ardei iute

Dulceața de ardei iute este o dulceață ușor de preparat, care se diferențiază de celelalte dulcețuri prin faptul că poate fi consumată în combinație cu alte feluri de mâncare, cum ar fi friptura de vită, tocănița sau chiar ca sos pentru cartofii prăjiți.

Această dulceață poate fi făcută doar din ardei iute sau 50% ardei iute și 50% ardei capia. Nu se recomandă însă dulceața foarte iute, adică 100% din ardei iute, pentru că poate cauza iritații, arsuri sau alergii.

Consumată cu regularitate, dulceața de ardei iute ajută la curățarea arterelor și contribuie la diminuarea valorilor colesterolului și a trigliceridelor. În plus, ajută la îmbunătățirea memoriei, ameliorarea sinusurilor și la eliminarea surplusului de kilograme.