Potrivit unui comunicat al guvernului statului african, Pierre Nkurunziza nu se simțea bine, iar sâmbătă a fost internat într-un spital. Starea lui s-a îmbunătățit considerabil în următoarele ore, însă luni a suferit un infarct și, în ciuda eforturilor depuse, nu a mai putut fi salvat.

„Guvernul Republicii Burundi anunţă cu mare tristeţe burundezilor şi comunităţii internaţionale decesul neaşteptat al Excelenţei sale, Pierre Nkurunziza, Preşedintele Republicii Burundi, survenit la spitalul Cincatenarului din Karuzi, în urma unui stop cardiac”, se arată în comunicat.

Acuzat în ţară şi în străinătate de represiune politică de la venirea sa la putere în 2005, Pierre Nkurunziza trebuia să rămână în funcție până în luna august, când noul preşedinte şi-ar fi început mandatul de şapte ani.

În urmă cu o lună, Burundi a desemnat un nou șef al statului, în persoana generalului în retragere Evariste Ndayishimiye, candidatul partidului CNDD-FDD aflat la guvernare. Conform Wikipedia, Nkurunziza s-a născut în 1963 în Bujumbura, capitala statului Burundi. A urmat școala primară în provincia Ngozi liceul în Kitega, înaintea absolvirii Universității din Burundi în 1990. La universitate, s-a specializat în educație și sport.

Burundi, oficial purtând numele de Republica Burundi, este o țară în zona Marilor Lacuri din Africa. Anterior a purtat numele de Urundi (cealaltă Rwanda), după cum coloniștii belgieni când se refereau la acel teritoriu. Vecinii statului Burundi sunt, Rwanda la nord, Tanzania, la sud și est și Republica Democrată Congo la vest. Deși este o țară continentală, Burundi are o mare parte din teritoriu adiacentă lacului Tanganyika. Numele modern al țării este derivat din dialectul bantu, Kirundi.

Izolată geografic, fiind confruntată cu presiunea demografică și cu resurse răspândite, Burundi este una dintre cele mai sărace țări din Africa și din lume dar și o țară devastată de conflicte interetnice foarte sângeroase. Mărimea țării este invers proporțională cu magnitudinea problemelor pe care le are, printre care cea mai importantă este cea a reconcilierii naționale dintre etnicii tutsi, minoritari și hutu, majoritari. (foto: Facebook/presidentpierrenkurunziza)