Editura Evenimentul si Capital

Români mândri că trăim la limita civilizaţiei

Ovidiu Albu
Autor: | | 48 Comentarii | 3197 Vizualizari

Am avut candidaţi care ne promiteau că trimit români în spaţiu, alţii că fac autostrăzi suspendate, acum sunt unii atât de mândri de România încât ne bagă printre cele mai puternice ţări din Europa. Ni se proiectează o super-ţară în care însă locuitorii trăiesc la limita civilizaţiei.

În weekend am fost cu trenul până la Braşov. Biletele erau pentru clasa 1, prin urmare era de aşteptat să am parte de mai puţină înghesuială, de un strop de aer condiţionat, de o priză pentru laptop, chestii elementare pentru un minim confort. Însă am nimerit într-un vagon împuţit, în care un cetăţean cu ochelari şi alură de businessman se zbătea să nu intre într-o criză de nervi. “Sigur vagonul este de clasa 1? Eu am treabă, unde este priza? Dacă asta este clasa 1, atunci cum arată clasa a 2-a, este bou-vagon?

Deja iritat de ţeapa încasată de la SNCFR, am preferat să-mi bag nasul într-o carte şi să ignor comentariile aproape isterice ale omului. “Trebuie să înghiţim ca boii”, se auzea din când în când. S-a constatat apoi că era într-adevăr un vagon de clasa a 2-a, transformat în clasa 1 doar prin schimbarea plăcuţei exterioară. Diferenţa de cost între cele două clase este de 50%.

Pentru drumul înapoi, din nou am apelat la serviciile de specialitate ale SNCFR. Trebuia să fiu până la o anumită oră în Bucureşti, am luat bilete la o cursă care-mi permitea să ajung în timp util. Cu cinci minute înainte de sosirea trenului în staţie, o voce ascuţită anunţă în megafoane că acesta are o întârziere de 40 de minute. “Vă rugăm să ne scuzaţi”, a încheiat sec doamna de la microfon. Am văzut instantaneu roşu, am pornit ca un taur să mă răfuiesc cu cineva, mi-am dat seama că n-am cu cine. Nu era vina nici a purtătorilor de ciocan din preajmă, nici a naşilor transpiraţi din garniturile vecine, nici a casierelor obosite de viaţă din gară. Până la urmă am înghiţit ca boul, sperând că o minune va face să nu apară o nouă întârziere.

Ştiu că nu spun nimic nou, ştiu că toţi ne lovim de asemenea absurdităţi. Suntem jefuiţi constant de stat, serviciile publice sunt o continuă batjocură. Cotizăm lunar pentru asigurări de sănătate şi nimerim apoi în spitale infecte în care până şi bandajele trebuie cumpărate de afară, sunt copii şi bătrâni ucişi de câini vagabonzi pe străzile marilor oraşe, drumurile cu maşina sunt un coşmar în care ne sufocăm reciproc, pur şi simplu trăim la limita civilizaţiei, la un pas de barbarie, de a ne sări unora altora la gât.

Mă uit la televizor şi ce văd, care sunt viziunile celor care-şi dispută conducerea acestei Românii? Ne vorbesc despre o “Românie puternică”, “a şaptea putere din Europa”, o ţară de care să fim “mândri”, despre o ţară care stă la aceeaşi masă şi se trage de brăcinari cu super-puteri precum Germania sau China. Până acum am avut déjà parte de români trimişi în spaţiu de Geoană, de autostrăzile suspendate ale lui Oprescu, de Marile Proiecte Naţionale şi trenurile chinezeşti de mare viteză ale lui Ponta.

SCANDAL mare cu Liviu Dragnea in prim-plan! Ce a facut in platoul unei televiziuni! Liberalii au luat FOC!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI