Un politician din Coreea de Sud se află la terapie intensivă după ce a fost înjunghiat

Un politician din Coreea de Sud se află la terapie intensivă după ce a fost înjunghiat Politician din Coreea de Sud, înjunghiat în gât. Sursa Foto- Wikipedia Commons

Lee Jae-myung, liderul opoziției din Coreea de Sud se recuperează într-un spital după ce a fost înjunghiat în gât, în timpul unei vizite în orașul sudic Busan marți.

Lee Jae-myung, liderul opoziției din Coreea de Sud, a suferit o operație pentru reconstrucția unei vene, tăiată în urma unui atentat de asasinare. Acesta se recuperează în unitatea de terapie intensivă, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Kwon Chil-seung.

Lee vizita șantierul de construcție al noului aeroport Gadeokdo și vorbea cu reporterii când a fost atacat, rămânând cu o tăietură de un centimetru pe partea stângă a gâtului.

Lee a fost al 35-lea guvernator al provinciei Gyeonggi, între 2018 și 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politician din Coreea de Sud, înjunghiat

Medicii au fost îngrijorați că liderul opoziției ar putea pierde cantitate mare de sânge. Purtătorul de cuvânt al politicianului, Kwon, a descris tentativa asupra vieții lui Lee ca un act de „terorism” și „o amenințare gravă la adresa democrației”.

Mai devreme în aceeași zi, liderul de grup al Partidului Democrat, Hong Ik-pyo, a spus că Lee era „în stare conștientă” la spital.

Agresorul, care a fost arestat la fața locului, este un bărbat în vârstă de șaizeci de ani, potrivit poliției din Busan.

Șeful opoziției sud-coreene, cu fostul președinte sud-coreean, Moon Jae-in - Sursa Foto: @Jaemyung_Lee, X

Tentativă de asasinare în Coreea de Sud

Agresorul s-a apropiat de Lee pentru un autograf înainte de a efectua atacul cu un cuțit lung de 18 cm, cumpărat online, a comuicat poliția. Imaginile surprinse și transmise în direct la TV de la conferința de presă au arătat un bărbat neidentificat în fața mulțimii care s-a aruncat brusc asupra lui Lee și l-a lovit în gât. Lee s-a prăbușit.

Atacatorul a fost apoi trântit la pământ și imobilizat de mai multe persoane. Fotografiile l-au arătat pe Lee culcat pe podea, cu ochii închiși și un șervețel presat pe gât. Cantități mici de sânge erau vizibile în fotografii.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a exprimat „o profundă îngrijorare” pentru siguranța lui Lee după atac.  Yoon a subliniat că astfel de violențe „nu ar trebui tolerate sub nicio formă” și a ordonat poliției să investigheze rapid.  Liderul de grup al Partidului Democrat, Hong, a cerut membrilor partidului să rămână calmi și să se abțină de la a face interpretări politice ale incidentului, potrivit CNN.

Asasinări politice în țările asiatice

Unul dintre cele mai grave incidente de violență politică din Coreea de Sud a fost asasinarea președintelui Park Chung-hee în 1979.

Park Chung-hee, fostul președinte sud-coreean. Sursa Foto - Wikipedia Commons

Park a fost împușcat mortal de șeful de servicii secrete, Kim Jae-gyu, care a susținut că a vrut să pună capăt dictaturii sale. Asasinarea lui Park a declanșat o criză politică și o lovitură de stat militară condusă de generalul Chun Doo-hwan, care a instaurat o nouă dictatură și a reprimat mișcările democratice până la restaurarea democrației în 1987.

Pe 8 iulie 2022,  Shinzo Abe, cel mai longeviv dintre premierii Japoniei, a fost împușcat în timpul unui discurs electoral, și transportat de urgență la spital. Fostul premier a murit la spital.