Joe Biden şi Yoon Suk-yeol avertizează Phenianul contra oricărui atac nuclear

Joe Biden şi Yoon Suk-yeol avertizează Phenianul contra oricărui atac nuclear Joe Biden.Sursă foto: captură video X

Statele Unite şi Coreea de Sud au convenit miercuri, într-o "Declaraţie de la Washington", să-şi întărească cooperarea în domeniul apărării, inclusiv nucleare, prin intermediul unor "consultări" mai strânse. Preşedinţii celor două ţări, care s-au întâlnit la Casa Albă, au avertizat că orice atac nuclear al Phenianului ar provoca o ripostă de aşa natură încât ar pune "capăt" regimului lui Kim Jong-un.

Preşedintele american, Joe Biden, şi omologul lui sud-coreean, Yoon Suk-yeol, au avertizat miercuri, 26 aprilie, Coreea de Nord contra oricărui atac nuclear, care ar provoca o asemenea ripostă încât ar pune "capăt" regimului de la Phenian.

Vorbind într-o conferinţă de presă după întâlnirea lor de la Casa Albă, cei doi lideri au subliniat întărirea scutului nuclear american şi "alianţa lor indestructibilă", clădită în vreme de război şi care s-a dezvoltat în timp de pace", potrivit lui Joe Biden.

"Un atac nuclear al Coreii de Nord contra Statelor Unite sau a aliaţilor lor sau partenerilor este inacceptabil şi va provoca sfârşitul regimului care ar decide să întreprindă o asemenea acţiune", a avertizat preşedintele american. Yoon Suk-yeol a estimat la rândul lui că pacea cu vecinul său de la Nord se bazează pe "o forţă superioară zdrobitoare" mai curând decât pe "o bună voinţă a celeilalte părţi".

Ne puteți urmări și pe Google News

Simbolic, preşedintele sud-coreean este al doilea lider străin în timpul preşedinţiei Biden care este onorat cu o vizită de stat, după cea a preşedintelui francez, Emmanuel Macron, în decembrie anul trecut.

"Declaraţia de la Washington"

Statele Unite şi Coreea de Sud au convenit într-o "Declaraţie de la Washington", adoptată miercuri, să întărească considerabil cooperarea lor în materie de apărare, inclusiv nucleară, prin intermediul unor "consultări" mai strânse, potrivit france24.com.

"Cele două ţări ale noastre s-au pus de acord să lanseze consultări bilaterale imediat în caz de atac nuclear nord-coreean şi au promis să răspundă la el prompt şi în mod decisiv, folosind toată forţa alianţei noastre, inclusiv armele nucleare ale Statelor Unite", a spus Yoon Suk-yeol.

Statele Unite doresc astfel să-şi liniştească aliatul sud-coreean faţă de Coreea de Nord, care a făcut în acest an un nivel record de tiruri cu rachete balistice. Mesajul se adresează şi Chinei, care, deplânge Washingtonul, nu şi-ar folosi suficient influenţa pentru a obţine o schimbare de direcţie la Phenian.

În plus, Washingtonul dă de asemenea un semnal al angajamentului său tot mai afirmat în Asia-Pacific după ce şi-a întărit recent acordurile de apărare cu Australia, Japonia şi Filipine. Preşedinte filipinez, Ferdinand Marcos Jr, este aşteptat pe 1 mai la Casa Albă. Joe Biden urmează de asemenea să meargă la următorul summit al G7, la jumătatea lunii mai, în Japonia, apoi la Sydney, la un summit "Quad", care reuneşte Statele Unite, Australia, Japonia şi India.

În opinia lui Frank Aum, de la Institutul pentru pace de la Washington, aceste anunţuri ar putea totuşi să nu aibă efectul scontat. "Istoria arată că o întărire a măsurilor de descurajare nu numai că nu descurajează exerciţiile militare nord-coreene, ci tinde să le exacerbeze", spune el.

Submarin nuclear

Printre măsurile decise în cadrul acestei "Declaraţii de la Washington" figurează escala unui submarin nuclear lansator de rachete balistice în Coreea de Sud pentru prima dată de patru decenii. Trimiterea acestui submarin echipat cu rachete balistice cu focos nuclear trebuie să fie totuşi "ocazională".

Pe de altă parte, "Declaraţia de la Washington" instituie un mecanism de consultare şi de schimb de informaţii cu Seulul privind descurajarea nucleară. "Statele Unite nu au mai luat cu adevărat o asemenea măsură de pe vremea războiului rece și doar cu câţiva dintre cei mai apropiați aliaţi ai noştri din Europa", a afirmat un oficial sub acoperirea anonimatului.

Totuşi, Statele Unite nu au deloc intenţia de a staţiona arme nucleare în Coreea de Sud şi Seulul îşi reafirmă angajamentul de a nu căuta să se doteze cu un arsenal propriu. Cele două ţări îşi mai reafirmă obiectivul unei denuclearizări a peninsulei coreene.

În afara submarinelor, va exista "o cadenţă regulată de vizite de bombardiere şi portavioane", "dar nu va exista "o desfăşurare permanentă a acestor mijloace, nici de arme nucleare", a asigurat oficialul. Washingtonul a avut de asemenea grijă să avertizeze China în prealabil, în situaţia în care Beijingul ar putea denunţa o nouă escaladare în regiune. (Rador)