Joe Biden, despre ce i-a spus lui Vladimir Putin în urmă cu ceva timp: „Nu știam, pe atunci, că așa vor sta lucrurile, dar, iată, s-a întâmplat”

Joe Biden, despre ce i-a spus lui Vladimir Putin în urmă cu ceva timp: „Nu știam, pe atunci, că așa vor sta lucrurile, dar, iată, s-a întâmplat” Sursa foto: EPA/JAKUB SZYMCZUK

Joe Biden se află în Polonia pentru discuții cu șefii de stat din formatul București 9 al țărilor de pe Flancul Estic NATO. Președintele american i-a mulțumit președintelui polonez Andrzej Duda pentru angajamentul țării sale de a sprijini poporul Ucrainei.

Joe Biden a numit sprijinul Poloniei pentru Ucraina „cu adevărat extraordinar” și a mulțumit țării pentru că a primit peste un milion de ucraineni. „Legătura dintre polonezi și americani este extrem de puternică și profundă”, a mai spus președintele SUA. Președintele american Joe Biden a purtat discuții cu omologul polonez Andrzej Duda, înaintea discursului pe care-l așteaptă o lume înteagă.

Joe Biden: „Reafirm angajamentul față de articolul 5 al NATO”

De asemenea, președintele a reafirmat angajamentul SUA față de Articolul 5 al NATO. „Reafirmăm angajamentul față de Articolul 5 al NATO (care consideră că un atac asupra unui stat membru este un atac asupra întregii alianțe, n.r.) și garanțiile de securitate pentru forțele noastre armate aflate în Polonia. De asemenea, lansăm un nou Parteneriat Strategic pentru a consolida securitatea energetică a Poloniei pentru generațiile care urmează”, a mai declarat Biden.

„Am fost aici anul trecut la baza unde sunt staționate trupe americane și poloneze, stând umăr lângă umăr, arătând puterea și determinarea noastră. Adevărul este că SUA au nevoie de Polonia, așa cum și NATO are nevoie de SUA (...) iar responsabilitățile noastre se extind dincolo de Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie să avem securitate în Europa. Această alianță este necesară. Aș putea spune că este cea mai importantă alianță din întreaga istorie, nu doar din istoria modernă. Am spus că în prezent NATO este o alianță mai puternică decât oricând. Așa cum i-am spus și președintelui Zelenski cu care am discutat luni la Kiev, susținerea noastră pentru Ucraina rămâne de neclintit”, a mai declarat președintele american.

Joe Biden, despre ce i-a spus lui Vladimir Putin în urmă cu ceva timp

Şi continuă: „I-am spus omologului rus, Vladimir Putin, în urmă cu ceva timp: „Dacă vei căuta finlandizarea NATO (face referire la presiunea URSS asupra Finlandei în vremea Războiului Rece) vei vedea că Finlanda va deveni parte a NATO”.

„Nu știam, pe atunci, că așa vor sta lucrurile, dar, iată, s-a întâmplat. Acum ne aflăm într-o poziție mai puternică decât oricând. Vă mulțumesc, domnule președinte, pentru ajutorul pe care Polonia îl acordă Ucrainei”, a spus Joe Biden la începutul discuțiilor oficiale cu președintele polonez Andrzej Duda, relatează antena3.ro.

Reamintim faptul că după primirea oficială, la Palatul Prezidențial vor avea loc discuții între Joe Biden și respectiv, Andrzej Duda și membri ai guvernului polonez. După-amiază, președintele american va ține un discurs care se anunță istoric.

În acest discurs, Joe Biden va apăra principiul suveranităţii și își va exprima  sprijinul faţă de Ucraina şi faţă de apărarea flancului estic al NATO, potrivit declarațiilor făcute într-o conferinţă de presă de consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.