Update. Shinzo Abe a murit la spital, după ce a fost împușcat. Cel mai longeviv premier al Japoniei se afla în campanie electorală

Update. Shinzo Abe a murit la spital, după ce a fost împușcat. Cel mai longeviv premier al Japoniei se afla în campanie electorală Shinzo Abe, Japonia. Sursa foto: Wikipedia

Shinzo Abe, cel mai longeviv dintre premierii Japoniei, a fost împușcat, vineri dimineața, în timpul unui discurs electoral, și transportat de urgență la spital.

Update - Fostul premier Shinzo Abe a murit la spital, după ce fusese împușcat de, probabil, un fost militar. Asasinul se numește Tetsuya Yamagami și are 41 de ani. Este născut la Nara și a făcut parte din Forța de autoapărare maritimă a Japoniei.

Atacul asupra lui Abe a avut loc la Nara, în timpul unui eveniment electoral. El se afla acolo pentru a-l susține pe candidatul Partidului Liberal Democrat la alegerile care vor avea loc duminică pentru camera superioară a Parlamentului de la Tokyo.

De la Nara, Shinzo Abe urma să se deplaseze pentru alte evenimente electorale la Kyoto, iar de acolo în prefectura Saitama prefecture, aflată în apropiere de capitala Japoniei, Tokyo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit primelor informații, Shinzo Abe a fost împușcat din spate și s-a prăbușit, în timp ce vorbea. Potrivit televiziunii locale NHK, după împușcătură s-a văzut că fostul premier japonez sângerează.

Atacatorul fostului premier a fost prins și reținut de forțele de ordine.

Fostul guvernator din Tokyo, Yoichi Masuzoe, a precizat într-o postare pe Twitter că Shinzo Abe a intrat în stop cardiorespirator după ce a fost lovit de glonț.

Expresia este folosită adesea cu sensul de pierdere a vieții, înainte ca moartea să fie declarată oficial, precizează BBC.

În prezent, fostul premier nipon Shinzo Abe se află la clinica universității de medicină din Nara.

Un oficial al departamentului de pompieri din Nara a declarat oficial că un bărbat s-a prăbușit în timp ce ținea un discurs și că acesta a fost transportat cu ambulanța la spitalul din localitate, dar același oficial a refuzat să ofere detalii despre identitatea victimei sau desprea starea sa de sănătate.

Cel mai longeviv premier nipon

Shinzo Abe a fost cel mai longeviv premier de la Tokyo, întâi între 2006 și 2007, apoi din 2012 până în 2020, când s-a retras invocând probleme de sănătate. Ulterior, fostul premier a dezvăluit că suferă de colită ulcerativă, o boală a intestinelor.

Shinzo Abe a fost înlocuit de un apropiat al său din partid, Yoshihide Suga, apoi de Fumio Kishida. Incidentele cu arme sunt rare în Japonia, țară în care deținerea acestora este interzisă populației, precizează BBC.