Japonia: noul șef al PLD, Yoshihide Suga,  pe cale să preia conducerea guvernului

Japonia: noul șef al PLD, Yoshihide Suga,  pe cale să preia conducerea guvernului

 La 71 de ani, Yoshihide Suga a câștigat luni, cu o uriașă majoritate, alegerile interne din Partidul liberal-democrat (PLD), la putere în Japonia, pentru a-i urma lui Shinzo Abe, ceea ce îi deschide perspectiva de a prelua funcția de prim-ministru 

Yoshihide Suga, secretar general al guvernului japonez și apropiat aliat al prim-ministrului demisionar Shinzo Abe, a fost ales confortabil, luni, 14 septembrie, la conducerea Partidului liberal-democrat (PLD) și se pregătește să preia conducerea executivului.

La 71 de ani, Suga a obținut 377 de voturi, devansându-i cu mult pe fostul ministru al afacerilor externe, Fumio Kishida (89 de voturi), și pe fostul ministru al apărării, Shigeru Ishiba (68 de voturi).

Cei 394 de deputați ai PLD ca și cei 141 de responsabili ai secțiilor locale ale partidului erau chemați să aleagă între cei trei. Votul pentru succesiunea lui Shinzo Abe, care și-a anunțat la sfârșitul lui august demisia din motive de sănătate, este programat miercuri în Camera Reprezentanților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere larga sa victorie la alegerile primare interne în PLD și ținând cont de aritmetica parlamentară, nimic nu mai pare să se opună ajungerii lui Suga în fruntea guvernului.

Va avea atunci misiunea să meargă până la capătul mandatului predecesorului său în fruntea PLD, în septembrie 2021.

 

 Creștere economică înaintea redresării finanțelor publice

 

“Trebuie să ne unim sub drapelul PLD și să facem ca Japonia să progreseze”, a reacționat el după anunțarea victoriei sale, exprimându-și dorința de a forma un guvern care să fie “scut de protecție” pentru japonezi.

Într-o dezbatere de săptămâna trecută cu cei doi rivali și săi, Yoshihide Suga s-a angajat să mențină direcția politicii economice a lui Shinzo Abe, faimoasele "Abenomics", privilegiind creșterea economică față de redresarea finanțelor publice.

“Este nevoie de o economie puternică pentru protecție socială, securitate națională și reformă bugetară”, a declarat el. “Trebuie mai întâi să relansăm economia, căci numai după aceea vom putea pune în aplicare reforme bugetare”.

La venirea sa în fruntea guvernului, Suga, secretar general al guvernului Abe din 2012, va trebui să continue pe calea răspunsului puterilor publice la criza sanitară și economică provocată de coronavirus, care s-a adăugat problemelor structurale ale Japoniei – natalitate în scădere, îmbătrânirea populației.

Suga, nu prea versat în diplomație, va trebui să gestioneze și ambițiile maritime ale Chinei și să construiască o relație cu viitorul locatar al Casei Albe, fie că va fi Donald Trump, fie Joe Biden, adversarul democrat al președintelui actual, la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

https://www.france24.com/fr/20200914-japon-nouveau-chef-du-pld-yoshihide-suga-en-passe-de-prendre-la-tête-du-gouvernement 

Traducere: Rador