Japonia. Cinci potențiali succesori pentru Shinzo Abe

Japonia. Cinci potențiali succesori pentru Shinzo Abe

După ce premierul japonez Shinzo Abe și-a anunțat intenția de a demisiona din motive de sănătate, au început speculațiile cu privire la cine i-ar putea succeda, dar nici o personalitate evidentă nu pare să se impună.

Iată primii cinci potențiali candidați la funcția de prim-ministru.

Taro Aso, specialistul în gafe 

Taro Aso, în vârstă de 79 de ani, a combinat din 2012 funcțiile de ministru al Finanțelor și viceprim-ministru.

Un aliat apropiat al lui Shinzo Abe, acest fan al manga care are grijă de aspectul său vestimentar, a ocupat funcția de premier în perioada 2008-2009, până la o înfrângere istorică a Partidului Liberal Democrat (PLD).

Ne puteți urmări și pe Google News

Taro Aso,  veteran dintr-o familie bogată de industriași și politicieni a fost creditat de mult cu ambiția de a reveni la putere.

Cariera sa politică a fost presărată cu nenumărate gafe. În 2013, de exemplu, a cerut oamenilor cărora li se apropia sfârșitul vieții să moară „rapid” pentru a reduce costurile asistenței medicale, apoi a sugerat ,câteva luni mai târziu,  că Japonia ar putea „să se inspire” din Germania nazistă pentru a-și reforma constituția.

Yoshihide Suga, consilierul credincios

Yoshihide Suga a jucat un rol important în revenirea lui Shinzo Abe la putere după ce primul său mandat de prim-ministru a eșuat în 2006-2007.

Shinzo Abe l-a recompensat numindu-l secretar general al guvernului în 2012, o poziție strategică în care coordonează acțiunile ministerelor și ale partidului aflat la putere și consultă guvernatorii regionali.

La vârsta de 71 de ani, Yoshihide Suga este, de asemenea, figura guvernului, în calitate de purtător de cuvânt, vorbind în fiecare zi în fața presei.

Fiul unui fermier, el și-a finanțat singur studiile, originile sale modeste remarcându-se în Partidului Liberal Democrat , un partid dominat de moștenitori ai marilor familii politice și de foști tehnocrați.

Shigeru Ishiba, expertul militar

Fost ministru al Apărării, Shigeru Ishiba este pasionat de tehnologiile militare , cultivând și un gust ieșit din comun pentru muzica pop japoneză din anii '70.

Acest fost bancher în vârstă de 63 de ani este văzut ca un orator carismatic și un om cu experiență: la 29 de ani, el a cucerit fotoliul de deputat, pe care îl deține și astăzi.

La fel ca Shinzo  Abe, Ishiba este un „șoim” care pledează pentru consolidarea locului forțelor de autoapărare japoneze în constituția pacifistă a țării.

În 2017, în culmea tensiunilor cu Coreea de Nord, s-a întrebat, de asemenea, dacă Japonia, singura țară care a suferit bombardamente atomice, ar trebui să-și revizuiască poziția care interzice armele nucleare pe teritoriul său.

Shigeru Ishiba  este un candidat la succesiunea lui Shinzo Abe,  popular în rândul publicului larg, dar nu este unanim recunoscut în rândul aleșilor PLD, mai ales că el părăsise anterior partidul.

Singurul adversar al domnului Abe la alegerile pentru președintele partidului din 2018, Ishiba a suferit însă o înfrângere grea.

Taro Kono, reformatorul pocăit

La 57 de ani, ministrul Apărării, Taro Kono, cândva văzut ca un reforator ambițios și independent, a schimbat ulterior macazul și ocupat ulterior poziții strategice în guvernul Abe.

În ultimii ani, el a evitat astfel să menționeze public opoziția sa față de energia nucleară, o energie susținută de guvern.

Absolvent al prestigioasei Universități Americane din Georgetown, domnul Kono a fost și ministru al Afacerilor Externe din 2017 până în 2019.

Adesea comparat cu tatăl său, fostul secretar general al guvernului Yohei Kono, celebru pentru că a emis o declarație în 1993 în care Japonia și-a prezentat „scuzele” și „remușcările” pentru prostituția forțată a femeilor asiatice în timpul celui de-al doilea Război Mondial,  Taro Kono s-a dovedit în final mult mai puțin conciliant în relațiile diplomatice.

Fumio Kishida, favoritul prea discret

Fostul ministru de Externe, Fumio Kishida, strategul politic principal al PLD, a fost adesea privit ca favorit la succesiunea lui Shinzo Abe, însă personalitatea rezervată și lipsa sa de carismă ar putea reprezenta serioase impedimente.

Ales din Hiroshima, în vârstă de 63 de ani, domnul Kishida a fost în special arhitectul sosirii lui Barack Obama în 2016, prima vizită a unui președinte american în exercițiu în orașul devastat de bomba atomică, scrie Boursorama.