Evenimentul Zilei > Economie > Un oficial din cadrul BNR anunță o iarnă grea pentru români: „Este fără precendent în ultimele decenii”
Un oficial din cadrul BNR anunță o iarnă grea pentru români: „Este fără precendent în ultimele decenii”

Un oficial din cadrul BNR anunță o iarnă grea pentru români: „Este fără precendent în ultimele decenii”

Viitoarea perioadă, de iarnă, va fi foarte dificilă pentru români, iar semnele se văd deja, deși sunt ignorate de guvernanți. Estimările îi aparțin lui Daniel Dăianu, consilier al guvernatorului BNR și președinte al Consiliului Fiscal. El compară această perioadă cu o trecere prin purgatoriu, în contextul pandemiei de coronavirus, a crizelor energetică și alimentară, dar și a războiului din Ucraina. De altfel, opinia lui Daniel Dăianu este împărtășită de marea majoritate a românilor, conform cercetărilor sociologice din ultima perioadă.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal și consilier al guvernatorului BNR compară criza din perioada de iarnă care urmează cu o trecere prin purgatoriu. Potrivit evaluărilor sale, va urma o etapă foarte dificilă din punct de vedere financiar, iar acest lucru ar trebui să le dea de gândit guvernanților.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat într-un interviu că semnele viitorului dezastru se pot observa, deja, fiind cât se poate de clare. Dar, din păcate, a mai arătat el, foarte mulți, inclusiv o parte din guvernanți le ignoră. Iar acest lucru va avea consecințe grave pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei cu venituri mici.

„Este o perioadă foarte foarte foarte grea. Se poate spune că este fără precendent în ultimele decenii. Ea echivalează cu o trecere printr-un purgatoriu, pentru că am avut şocul pandemiei, avem şocul energetic, avem consecinţele invadării Ucrainei care a accentuat o criză alimentară, avem schimbările climatice care sunt şi acestea cumplite”, a afirmat Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal şi consilierul guvernatorului BNR, pentru Antena 3.

Sursa: Dreamstime.com

Ce cred românii despre criza economică

Conform studiilor sociologice realizate în această perioadă, spre deosebire de guvernanți, cea mai mare parte a românilor sunt conștienți că urmează o perioadă dificilă. Astfel, 73% dintre români cred că în perioada următoare va veni o criză economică de amploare, conform unui sondaj Avangarde de la finalul lunii august. Doar 3% dintre ei sunt de părere că acest lucru nu va fi posibil. E drept că alți 20 la sută dintre romanii intervievați spun că nu pot aprecia cum vor evoula lucrurile.

Potrivit cercetării, inflația este ceea ce îi îngrijorează în primul rând pe români, iar mai apoi criza energetică, criza alimentară și creșterea ratelor la bănci. Două treimi dintre cei chestionați au mai spus că au redus consumul ca urmare a inflației, în timp ce 20% nu au făcut acest lucru.

O treime dintre participanții la sondaj au spus că nu mai reusesc să economiseacă bani, din cauza creșterii prețurilor, în timp ce o altă treime a afirmat că economisește mai puțin decât anul trecut.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 24 – 30 august pentru G4media și are o marjă de eroare de 3,2%.