Inflația și creșterile de preț erodează veniturile românilor. Salariile, în scădere cu 30% în 2022

Inflația și creșterile de preț erodează veniturile românilor. Salariile, în scădere cu 30% în 2022 Sursa: Dreamstime.com

Din cauza creșterii galopante a inflației, a scumpirilor de preț la utilități și a majorării ratelor bancare, veniturile reale ale populației din România sunt mai mici cu o treime în 2022.

Inflația ridicată caracteristică acum economiei României duce la o diferență considerabilă între veniturile încasate de români și costul traiului zilnic, iar analiștii economici spun că lucrurile se vor înrăutăți și mai mult în lunile ce urmează.

Veniturile românilor, mult prea mici în comparație cu nivelul inflației și creșterilor de preț

Astfel, randamentul titlurilor de stat va tinde spre 9% către sfârșitul anului curent, comparativ cu doar 8% cât este acum, în vreme ce datoria publică ar putea ajunge la 60% din PIB, și care este, de altfel, limita maximă impusă de criteriile UE pentru adoptarea monedei euro. Pe lângă acestea, prețurile din domeniul imobiliarelor ar putea să scadă cu 15%, chestiunea în cauză fiind dictată de scăderea cererii generate de majorarea dobânzilor, mai spun analiștii.

De aceea, analiştii economici consideră că salariile medii ale românilor sunt și vor fi afectate în două moduri în acest an: inflaţia mare și dobânzile mici erodează aproximativ 10% din venituri și economii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar majorarea IRCC, programată pentru data de 2 octombrie, şi creşterea preţurilor pentru utilităţi vor însemna o pierdere într-un procent de 20% din totalul veniturilor medii ale populaţiei din România.

Datorie publică de 60% din PIB

„De aceea se vorbeşte acum despre majorarea salariilor şi a pensiilor. Pentru că acest minus de 30% trebuie suplinit de undeva. Probabil statul va da bani pentru acoperirea acestor găuri, iar nivelul datoriei publice se va îndrepta în curând către 60% din PIB”, spun analiștii, conform România TV.

Preşedintele Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România, Radu Crăciun, spune că „inflaţia şi contextul macroeconomic au erodat o treime din economiile populaţiei în ultimii trei ani”. El vizează, prin această declarație, și activitatea de economisire propriu-zisă, prin depozite bancare sau fonduri de investiţii, dar şi pe cea de economisire prin sistemul privat de pensii.

Radu Crăciun spune că sistemul de pensii private a recuperat mult din pierderile de la începutul anului. Declaraţia vizează strict pierderile înregistrate de sistemul de economisire, în ultimii trei ani şi nicidecum perspectiva amplificării acestor pierderi din cauza majorării IRCC sau a preţurilor la utilităţi.

Specialiștii care au făcut studiile de impact al inflaţiei, dobânzilor şi preţurilor la utilităţi asupra veniturilor populaţiei cred că guvernul va majora, probabil, salariile şi pensiile. Dar nevoia stringentă de finanţare pentru a acoperi aceste deficite se va traduce în majorarea randamentelor la titlurile de stat, care vor merge probabil către un nivel de 9% pe an. La ora actuală, dobânda la titlurile de stat pe termen lung, 9-10-12 ani este în jur de 8%.