Sfidare în Parlament. Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor
- Andrei Narița
- 21 septembrie 2022, 16:46
În ziua în care Curtea Constituțională a decis că majorările salariale din sistemul public a demnitarilor sunt neconstituționale, Senatul a adoptat majorarea indemnizațiilor acestora și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ.
Senatul a votat, miercuri, un proiect de aprobare a unei Ordonanțe în care a fost introdus un amendament care prevede majorarea salariilor demnitarilor, începând de la președinte și până la aleșii locali. Acesta a primit 91 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 4 „abțineri.”
Votul a venit la doar câteva ore distanță după ce Curtea Constituțională a admis sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările din sistemul public, care prevedeau și creșterea salariilor parlamentarilor. Cu toate acestea, Senatul este prima Cameră sesizată, urmând ca votul final să fie dat de Camera Deputaților.
Potrivit amendamentului semnat de către senatorii Turos Lorand și Fejer Laszlo, din 1 noiembrie 2022, indemnizațiile lunare de care beneficiază personalul plătit din bani publici se stabilesc prin prin înmulţirea coeficientului prevăzut la Legea cadru 153/2017 cu salariul minim pentru anul 2021.
Mai mulți bani pentru aleșii poporului
De asemenea, potrivit amendamentului vor crește cu 25% şi salariile şi sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislatic şi Administraţiei Prezidenţiale, mai afirmă cei de la USR.
Sebastian Cernic, senator USR, a cerut întoarcerea proiectului la comisie, precizând că riscă să fie atacat din nou la Curtea Constituțională și să fie respins de judecători. Propunerea USR a fost repinsă în plen, cu 54 de voturi împotrivă şi 35 de voturi pentru.
Liderul senatorilor PSD, Ștefan Radu Oprea, a precizat că social-democrații votează proiectul cu amendamente pentru a fi constituțional. ”Propunerea PSD în Guvernul României va fi ca din Anexa 9 să fie supus acestei reglementări doar punctul C” a spus Oprea. Axexa C se referă la salariile celor din administraţia publică locală, scrie news.ro.
Reamintim că ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a precizat că în Uniunea Europeană, un ministru câștigă până la 15.000 de euro, iar în România „doar” 2.500 de euro.
(...) Acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate îl criticăm, față de ceea ce înseamnă al omologilor din străinătate. Să nu credeți că avem niveluri de salarizare care sunt în comparație cu altor demnitari sfidătoare, sunt de bun simț”, a mai spus Boloș.