Sesizările USR, privind majorările salariale din sistemul public, admise de CCR. Implicații majore
- Mădălina Dinu
- 21 septembrie 2022, 12:05
Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.
Uniunea Salvaţi România a depus două sesizări la Curtea Constituţională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute prin Parlament. Principalele argumente de neconstituţionalitate invocate în sesizări sunt: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor, conform Agerpres.
Pe parcursul acestor sesizări, fostul ministru al Economiei, deputatul USR Claudiu Năsui, a declarat că diferențele dintre salariile de la stat și cele din privat sunt uriașe, iar principalii vinovați sunt PSD și PNL. El a mai precizat că românii sunt nedreptățiți.
Autoritățile și-au majorat salariile pe ascuns
Acesta a adăugat că diferența dintre salariile de la stat și cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%. În timp ce românii au muncit, alții s-au îmbogățit fără efort. Oficialul a precizat că autoritățile și-au majorat salariile pe ascuns.
„Diferența dintre salariile de la stat și cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%. Acum câteva luni PSD-PNL a încercat să mărească din nou salariile angajaților la stat prin lege în parlament. Nu a reușit, pentru că USR a atacat legea la curtea constituțională (CCR), iar CCR a amânat decizia până în septembrie.
Din păcate, am făcut doar să amânăm inevitabilul. Pentru că sistemul este același. Și PSD, și PNL, au mult activ de partid salarizat la stat. Așa că presiunea pe creșterea salariilor e constantă. Nu contează cât de mari sunt salariile la stat. Ce contează pentru ei e ca acele salarii să crească în continuu.
Curtea Constituțională urma să discute, miercuri, 6 iulie, sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public. USR anunţase că a depus două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute prin Parlament, dar decizia cu privire la discuțiile pe baza sesizării au fost amânate.
USR spune că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaţilor cu amendamente care nu au existat în forma de la Senat şi care au deturnat total scopul actului normativ aprobat, iar, în acest fel, Senatul nu s-a pronunţat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.
Principalele argumente de neconstituționalitate invocate în sesizări
În proiectele de lege pe care USR a contestat inițiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri. Iar principalele argumente de neconstituționalitate sunt:
-lipsa fişei financiare,
-încălcarea principiului bicameralismului,
-încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.