Curtea Constituţională analizează sesizările. Când vor afla bugetarii ce se întâmplă cu salariile lor

Curtea Constituţională analizează sesizările. Când vor afla bugetarii ce se întâmplă cu salariile lor CCR. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Curtea Constituţională va analiza sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public. USR a dat vina pe parlamentari pentru încălcarea principiului bicameralismului.

Curtea Constituţională urmează să discute sesizările USR în legătură cu majorarea salariilor bugetarilor. Termenul a fost stabilit pentru data de 6 iulie. Uniunea Salvaţi România a anunţat, miercuri, că a depus două sesizări la Curtea Constituţională în legătură cu proiectele de majorări de salarii din sistemul public.

Principalele argumente de neconstituţionalitate sunt: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor, potrivit unui comunicat transmis de USR.

Potrivit USR, iniţiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri.

Ne puteți urmări și pe Google News
Curtea Constitutionala

Sursa: Arhiva EVZ

USR spune că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaţilor cu amendamente care n-au existat în forma de la Senat şi care au deturnat total scopul actului normativ aprobat, iar, în acest fel, Senatul nu s-a pronunţat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.

Ce se va întâmpla cu salariile bugetarilor?

"Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva", se menţionează în comunicat.

Cu toate că membrii PSD și PNL au anunțat că nu vor exista salarii mai mari, parlamentarii români au hotărât să crească salariile tuturor demnitarilor români. Majorările se încadrează între 880 și 1.400 de lei, în contextul în care România suferă de pe urma crizei energetice în ascensiune.

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în decembrie 2021, de 1.262.318, cu 3.508 mai multe comparativ cu luna precedentă, iar 63,97% dintre acestea în administraţia publică centrală, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor.