„Împăratul e dezbrăcat!”, spuse Curtea Constituțională. Ce facem cu cei condamnați nelegal?
- Dosofteea Lainici
- 9 iunie 2022, 09:44
Decizia Curții Constituționale publicată în cursul zilei de ieri, numărul 358/2022, care stabilește că încă din anul 2018 era marcat un articol din Codul Penal ca fiind neconstituțional, va fi un test important pentru sistemul de drept din România. Mai ales că el vizează zeci de mii de procese și dosare penale.
Timp de 4 ani de zile întreruperea cursului prescripției răspunderii penale nu a mai existat în dreptul penal intern. Cu toate acestea, arogându-și calitatea de legiuitor, unele instanțe judecătorești s-au făcut că nu văd Decizia nr.297/2018 și au condamnat persoane la pedepse penale, au menținut măsuri preventive, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a se asigura că niciunul dintre cei ce trebuiau condamnați nu scapă.
Trebuie precizat că potrivit art. 23 alin.(12) din Legea fundamentală a țării „Nici o pedeapsă nu poate fi stabilită sau aplicată decât în condiţiile şi în temeiul legii.”, iar potrivit art. 23 alin.(13) „Sancţiunea privativă de libertate nu poate fi decât de natură penală.”.
De asemenea, trebuie precizat că prescripția răspunderii penale este o cauză de înlăturare a răspunderii penale.
Cu alte cuvinte, odată intervenită prescripția răspunderii penale, nu mai există un temei legal de a atrage răspunderea penală a persoanelor acuzate de diverse fapte.
Nimeni, fie el și magistrat, într-un stat de drept nu poate dispune privarea de libertate a unei persoane în afara dispozițiilor legale.
În toate cazurile în care s-a făcut abstracție de intervenția prescripției răspunderii penale, oamenii privați de libertate se află ori s-au aflat într-o detenție nelegală dictată de însăși cei chemați să aplice legea.
Decizia Curții Constituționale nr. 358/26.05.2022 reprezintă un punct de referință în sistemul judiciar român, întrucât judecătorii constituționali au avut curajul de a-și asuma readucerea în matca legalității a activității unora dintre cei meniți să aplice legea, nu să o producă: „Astfel, deși Curtea Constituțională a făcut trimitere la vechea reglementare, evidențiind reperele unui comportament constituțional pe care legiuitorul avea obligația să şi-l însuşească, aplicând cele statuate de Curte, acest fapt nu poate fi interpretat ca o permisiune acordată de către instanța de contencios constituțional organelor judiciare de a stabili ele însele cazurile de întrerupere a prescripției răspunderii penale.”
În această notă, sper doar că atunci când o persoană va striga că „Împaratul e dezbrăcat!”, mulțimea va avea curajul să ia atitudine, în pofida fricii instituite de diverși croitori ai sistemului judiciar.