Decizie de ultim moment. Curtea Constituțională amână discuțiile privind majorările salariale din sistemul public

Decizie de ultim moment. Curtea Constituțională amână discuțiile privind majorările salariale din sistemul public

Curtea Constituțională urma să discute, miercuri, 6 iulie, sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public. USR anunţase că a depus două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute prin Parlament, dar decizia cu privire la discuțiile pe baza sesizării au fost amânate.

USR spune că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaţilor cu amendamente care nu au existat în forma de la Senat şi care au deturnat total scopul actului normativ aprobat, iar, în acest fel, Senatul nu s-a pronunţat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.

Principalele argumente de neconstituționalitate invocate în sesizări

În proiectele de lege pe care USR le contestă inițiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri. Iar principalele argumente de neconstituționalitate sunt:

-lipsa fişei financiare,

Ne puteți urmări și pe Google News

-încălcarea principiului bicameralismului,

-încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

Mai mult, USR spune că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaţilor cu amendamente care nu au existat în forma de la Senat şi care au deturnat total scopul actului normativ aprobat, iar, în acest fel, Senatul nu s-a pronunţat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.

„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizațiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva”, arăta USR în comunicat.

USR a contestat majorările salariale ale demnitarilor la CCR

Reamintim că USR a depus miercuri, 8 iunie, două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute săptămâna trecută prin Parlament.

Chiar și fără a include această excepție, USR a votat, săptămâna trecută, împotriva adoptării Pl-x 21/2022, a anunţat deputatul USR Cristian Seidler, şi spune:

„Dacă legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost declarată neconstituțională de către CCR pe motiv că atât comisia de specialitate, cât și plenul au adoptat proiectul în aceeași zi, fără să existe vreo interdicție în acest sens, legea de majorare a salariilor la stat este la fel de neconstituțională, pentru că au trecut câteva ore între ședința comisiei de specialitate și adoptarea legii în plenul Camerei Deputaților.

Impactul bugetar este necunoscut. Nici ministrul Finanțelor, nici ministrul Muncii, niciun parlamentar al actualei coaliții nu are habar de câți bani e nevoie pentru aceste creșteri”, a declarat deputatul USR, potrivit Agerpres.