CCR vine cu noi precizări despre decizia privind neconstituționalitatea întreruperii prescripției răspunderii penale. Ce trebuie să facă Guvernul și Parlamentul în perioada următoare

CCR vine cu noi precizări despre decizia privind neconstituționalitatea întreruperii prescripției răspunderii penale. Ce trebuie să facă Guvernul și Parlamentul în perioada următoareSursa: EVZ

Curtea Constituțională a revenit cu o serie de precizări legate de decizia de neconstituționalitate cu privire la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale. Judecătorii constituționali au precizat că Guvernul și Parlamentul au timp să intervină și să modifice prevederile declarate neconstituționale înainte ca decizia CCR să fie publicată în Monitorul Oficial.

Curtea Constituțională a României (CCR) a revenit cu precizări legate de decizia de neconstituționalitate cu privire la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale. Potrivit sursei citate, Guvernul și Parlamentul au timp timp să intervină înainte ca hotărârea CCR să fie publicată în Monitorul Oficial.

„S-a declarat neconstituțional textul rămas în vigoare, urmând ca legiuitorul să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fără a mai fi necesară publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al României”, se arată în precizările Curții Constituționale.

Conform specialiștilor în drept aceste precizări indică faptul că Ministerul Justiției ar trebui să elaboreze rapid un act normativ care să intre în vigoare până la apariția deciziei în Monitorul Oficial.”

Curtea Constituțională a declarat, joi, 26 mai, neconstituțional un articol din Codul Penal. Este vorba despre acea prevedere care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, „cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Precizîrile Curții Constituționale

„Cu privire la această soluție, precizăm următoarele:

Art.155 alin.(1) din Codul penal a avut până în aprilie 2018 următorul conținut: „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, Curtea Constituțională a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal este neconstituțională, întrucât este neclară, imprevizibilă, incoerentă și lipsită de previzibilitate, de natură a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situație juridică incertă referitoare la condițiile tragerii sale la răspundere penală pentru faptele săvârșite.

La pronunțarea deciziei de față, Curtea a observat că, după publicarea Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, legiuitorul nu a intervenit, potrivit art.147 alin.(1) din Legea fundamentală, în sensul punerii de acord a prevederilor constatate ca fiind neconstituționale cu dispozițiile Constituției și nu a luat măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme și stabilirea unor condiții clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripției răspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la condițiile și termenul întreruperii prescripției.

Așadar, din anul 2018 și până în prezent, legiuitorul a ignorat efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, generând astfel un viciu de neconstituționalitate mai grav, întrucât textul de lege rămas în vigoare – «cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea» – este un text incomplet și, prin urmare, inaplicabil. Mai mult, din cauza lipsei intervenției active a legiuitorului, în această perioadă instanțele de judecată au interpretat și aplicat în mod diferit/neunitar această normă juridică.

În aceste condiții, prin decizia prezentă, s-a declarat neconstituțional textul rămas în vigoare, urmând ca legiuitorul să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fără a mai fi necesară publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al României.

– a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma «sub rezerva cazului prevăzut la alin.(6)» cuprinsă în art.57 alin.(5) din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, precum și dispozițiile art.57 alin.(6) din același act normativ sunt neconstituționale.

Deciziile sunt definitive și general obligatorii.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în materialul Curții Constituționale.

Despre prescripția răspunderii penale

Prescripția răspunderii penale, conform definițiilor juridice, presupune stingerea raportului juridic penal după trecerea unui anumit interval de timp de la data săvârșirii faptei sancționate. Prescripția nu se aplică infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, omorului, omorului calificat, sclaviei, traficului de persoane, traficului de minori, proxenetismului, violului, agresiunii sexuale, actului sexual cu minor și torturii.

Pentru celelalte infracțiuni există termene legale (art. 154 Cod penal) dincolo de care tragerea la răspundere penală nu mai este posibilă (art. 396 alin. 6 Cod procedură penală).

După întreruperea acestor termene, prin întocmirea de acte procedurale într-o cauză penală, încep să curgă noile termene de prescripție.