Fost președinte CCR pune la zid Parlamentul. Cum comentează decizia privind neconstituționalitatea întreruperii prescripției răspunderii penale

Fost președinte CCR pune la zid Parlamentul. Cum comentează decizia privind neconstituționalitatea întreruperii prescripției răspunderii penale CCR. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a comentat decizia CCR cu privire la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale. Judecătorii constituţionali au admis mai multe sesizări venite de la instanţe şi au constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul penal, respectiv „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Încă din 2018, Curtea Constituțională (CCR) a constatat neconstituționalitatea acestei sintagme, „oricărui act de procedură în cauză”, apreciind că este neclară, imprevizibilă şi incoerentă. Drept urmare, prin Decizia nr. 297 din 26 aprilie 2018, a solicitat reformularea acesteia în conformitate cu prevederile legale. Potrivit lui Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, legiuitorul trebuia să vină să completeze legea declarată neconstituțională încă de la acel moment.

„Legiuitorul nu a făcut nimic în acești patru ani câţi au trecut de atunci, iar judecătorii au aplicat cum au vrut acest articol de lege. În unele instanțe unii judecători au spus «da, nu se mai întrerupe cursul prescripției», alții au spus se întrerupe şi se aplică vechiul Cod Penal. Asta este o prostie imensă - să spui că se aplică vechiul Cod Penal, de vreme ce acel Cod Penal a fost abrogate”, a spus Augustin Zegrean.

Potrivit spuselor sale, dacă legea care aprobă o lege este la rândul ei abrogată, legea abrogată inițial aşa rămâne.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Decizia de astăzi era absolut obligatoriu să fie dată ca să se oprească aplicarea aleatorie a legii”, a încheiat Augustin Zegrean, conform Antena 3.

Bomba din dosarul „Ferma Baneasa”! „Completul negru” de la ICCJ a încălcat dreptul inculpaților la un proces echitabil 

Sursă: Alexandersikov | Dreamstime.com

Decizia Curții Constituționale

Curtea Constituțională a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul penal, respectiv „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Întrucât sintagma era neclară, imprevizibilă şi incoerentă, Curtea Constituţională, prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, a constatat că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” din cuprinsul dispoziţiilor art.155 alin. (1) din Codul penal este neconstituţională.

„Din 2018 şi până în prezent, nu a fost luată nicio măsură, astfel încât prevederea «cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea» a rămas neterminată şi inaplicabilă. În aceste condiţii, prin decizia prezentă s-a declarat neconstituţional textul rămas în vigoare. Urmează ca legiuitorul să ia în sine măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei 297 din 2018 şi a prezentei decizii. Menţionăm încă o dată că în mod incorect şi nejustificat se reţine că prin decizia noastră am fi eliminat instituţia întreruperii prescripţiei penale”, a transmis CCR.

Sursa foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Ce este prescripția răspunderii penale

Prescripția răspunderii penale presupune stingerea raportului juridic penal după trecerea unui anumit interval de timp de la data săvârșirii faptei sancționate. Prescripția nu se aplică infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, omorului, omorului calificat, sclaviei, traficului de persoane, traficului de minori, proxenetismului, violului, agresiunii sexuale, actului sexual cu minor și torturii.

Pentru celelalte infracțiuni există termene legale (art. 154 Cod penal) dincolo de care tragerea la răspundere penală nu mai este posibilă (art. 396 alin. 6 Cod procedură penală).

După întreruperea acestor termene, prin întocmirea de acte procedurale într-o cauză penală, încep să curgă noile termene de prescripție.