Masca sanitară nu va mai fi obligatorie în spațiile publice. Decizia CCR explicată de un fost judecător constituțional. Vești proaste pentru cei amendați

Masca sanitară nu va mai fi obligatorie în spațiile publice. Decizia CCR explicată de un fost judecător constituțional. Vești proaste pentru cei amendațiSursa: EVZ

Masca de protecție sanitară nu va mai fi obligatorie în spațiul public, din momentul în care motivarea Curții Constituționale va fi publicată în Monitorul Oficial. În schimb, amenzile aplicate în perioada în care actul normativ era în vigoare nu vor fi anulate.

Fostul judecător constitutional Augustin Zegrean a explicat care sunt consecințele deciziei CCR prin care a fost declarată neconstituțională OUG 192/2020. Este vorba despre actul normativ ce reglementează, printre altele, obligativitatea de a purta mască de protecție sanitară în spaţiile publice deschise. În opinia lui Augustin Zegrean, decizia CCR a fost fundamentată pe faptul că drepturile fundamentale ale cetățenilor nu pot fi restricționate printr-o ordonanță de urgență. Acest lucru se poate face doar printr-o lege adoptată în Parlament.

„Faptul că această restricție a fost introdusă prin Ordonanță de Urgență ar putea fi problema. Deoarece drepturile fundamentale ale cetățenilor nu pot fi reglementate decât printr-o lege adoptată în Parlament. În Constituție nu se spune nimic despre dreptul de a purta sau nu o mască de protecție sanitară. Dar acest lucru trebuie reglementat printr-o lege”, a explicat Augustin Zegrean.

Când intră în vigoare decizia CCR

Potrivit spuselor sale, conform legii, decizia Curții Constituționale va trebui motivată într-un termen de 30 de zile, de la data pronunțării. Ulterior, decizia urmează să fie publicată În Monitorul Oficial.

„Din acest moment, legea se suspendă și nu se va mai aplica timp de 45 de zile, timp în care Parlamentul va trebui să o pună în acord cu Constituția și cu decizia CCR. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci prevederile neconstituționale vor fi eliminate din corpul legii”

Augustin Zegrean a precizat că decizia Curții Constituționale cu privire la măștile de protecție sanitară va produce efecte doar pentru viitor. Pe cale de consecință, a precizat fostul magistrat constituțional, amenzile date înainte de decizia CCR nu vor fi anulate.

„Decizia curții are putere pentru viitor. La data la care s-au aplicat amenzile, dacă era în vigoare, legea se bucura de prezumția de constituționalitate”, a precizat Augustin Zegrean.

augustin zegrean eliminarea pensiilor speciale

Sursa foto. EVZ

Decizia Curții Constituționale

Curtea Constituţională a constatat că OUG 192/2020 care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională. Motivele invocate de CCR sunt legate de procedura legislativă.

„În şedinţa din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă”, se arată într-un comunicat al CCR.

Conform Curtea a constatat neconstituţionalitatea în ansamblu a ordonanței întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislaţiei doar dispoziţiile cuprinse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.192/2020. Celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă rămân în continuare în vigoare.