O decizie a ANAF pune la plată o categorie însemnată de români. Cine sunt cei vizați?

O decizie a ANAF pune la plată o categorie însemnată de români. Cine sunt cei vizați? Sursa: Arhiva EVZ

Conform consultantului Adrian Bența, ANAF a eliberat un ordin, apărut și în Monitorul Oficial, prin care „profesioniștii”, în sensul Codului Civil (PFA, întreprinderi individuale, beneficiarii de drepturi de autor) care au intrat în șomaj tehnic, dar care au beneficiat în continuare de indemnizații de stat, trebuie să își declare obligațiile fiscale, altfel vor avea de plătit.

Conform analistului, indemnizațiile alocate sunt supuse impozitării pe venit, asigurărilor sociale obligatorii, contribuției la pensie și asigurărilor sociale de sănătate. Mai exact, cei care au fost în șomaj în perioada pandemiei au beneficiat de un ajutor care nu a fost impozitat direct de către stat. Iar calcularea impozitului se va face după depunerea de către cei în cauză, a declarației unice la ANAF.

Termen limită pentru depunerea declarațiilor

Până la data de 25 mai, persoanele care fac parte din categoria „profesioniștilor”, așa cum sunt definiți în Codul Civil, trebuie să depună o declarație unică prin care să înștiințeze ANAF cu privire la obligațiile fiscale ce le revin.

„Aceste persoane fizice au avut sau au obligația să depună declarația unică până în data de 25 mai din anul următor prin care declară aceste obligații fiscale. Data scadentă a obligațiilor fiscale este data de 25 mai din anul următor celui în care s-a încasat indemnizația”, spune consultantul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Important este că datele trecute de contribuabili în declarația unică trebuie să fie corecte. ANAF eliberează o declarație precompletată, care trebuie  confirmată drept a fi corectă de către persoanele fizice în cauză, iar responsabiliatea corectitudinii sumelor de plată revine exclusiv plătitorului.

Ce se întâmplă dacă nu depui declarația unică la ANAF

În privința celor care nu depun declarația și nu plătesc sumele datorate bugetului de stat, ANAF va „stabili din oficiu sumele datorate la plată, conform prezentei proceduri prin emiterea deciziei de stabilire din oficiu a contribuției de asigurări sociale”, un act administrativ-fiscal care are caracter executoriu.

Pentru plata sumelor impuse, ANAF va colabora cu Agenția de Plăți și Inspecție Socială, instituție ce s-a ocupat de efectuarea plăților indemnizațiilor pe care le-au primit persoanele fizice.

Persoanele fizice care urmează să primească decizia de plată din oficiu, adică care nu și-au declarat obligațiile fiscale până pe 25 mai, vor fi nevoite să achite aceste obligații bănești până în data de 5 a lunii următoare dacă comunicarea deciziei de plată este cuprinsă în intervalul 1-15 din luna curentă sau până în data de 20 a lunii următoare, dacă decizia este comunicată în perioada 16-31 din luna curentă.

Dacă vor fi înregistrate întârzieri și de această dată, plătitorii vor trebui să sufere penalități, adică obligații fiscale accesorii.

Conform consultantului Adrian Bența, cei în cauză pot depune contestație în termen de 45 de zile de la data înștiințării persoanei fizice.