Florin Cîţu, reacție după raportul ANAF! În ce a constat succesul guvernării premierului

Florin Cîţu, reacție după raportul ANAF! În ce a constat succesul guvernării premierului Sursă: Arhivă EVZ

Fostul premier Florin Cîţu a subliniat încă odată faptul că în perioada guvernării sale, la bugetul de stat au intrat cei mai mulți bani în comparație cu anii precedenți, datorită reducerii taxelor.

Fostul premier Florin Cîţu a reacţionat  la informaţia potrivit căreia în 2021 au fost înregistrate cele mai mari încasări din TVA la buget, afirmând că aceasta se datorează măsurii luate de reducerea taxelor.

„Mai mulţi bani la buget după ce am redus taxele. Am arătat că se poate”, a scris fostul premier Florin Cîţu pe social media.

Florin Cîţu a ţinut să marcheze încă odată faptul că metoda sa de administrare, cât a fost premier, a fost un real succes. Reacția sa vine după informația publicată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) unde spune că a rambursat TVA în valoare de 22 de miliarde de lei în 2020 şi de 24 de miliarde de lei în 2021, iar statul a încasat din TVA 61 de miliarde de lei în 2020 şi 79 de miliarde de lei în 2021, care devine astfel cel mai bun an pentru veniturile bugetului de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a rambursat TVA în valoare de 22 de mld. de lei în 2020 şi de 24 de miliarde de lei în 2021, arată datele transmise de instituţiei. Iar cele mai mari rambursări de TVA către companii s-au făcut în martie 2020 şi decembrie 2021. În 2019, rambursările de TVA au fost de mai puţin de 19 mld. lei.

Rambursarea TVA-ului este una dintre măsurile care vine în sprijinul afacerilor din România

„Una dintre măsurile luate pentru sprijinirea economiei a fost simplificarea procedurii de rambursare de TVA şi grăbirea procesului, acea rambursare cu control ulterior, pentru a sprijini afacerile. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2021 şi din 2022 probabil că vom intra în normal“, a declarat recent Emilian Duca, consultant fiscal.

Măsura rambursării de TVA cu control ulterior s-a luat în 2020 pentru a ajuta companiile să păstreze lichidități, în contextul restricţiilor de circulaţie impuse. Practica a devenit permanentă abia din toamna anului trecut.

În acest context, Emilian Duca a mai declarat că această măsură s-a aplicat şi înainte, în teorie, pentru contribuabilii consideraţi de ANAF cu un risc mai scăzut de evaziune fiscală. Problema care s-a pus atunci a fost că toţi contribuabilii intrau în categoria de risc în România, din păcate.