O veste proastă pentru cei aflați în șomaj tehnic. Ce se întâmplă de astăzi
- Mihnea Talau
- 31 decembrie 2021, 19:11
Data de 31 decembrie 2021 este data limită până la care sunt valabile prevederile OUG 111/2021, care a reintrodus decontarea șomajului tehnic și indemnizația acordată profesioniștilor pentru activitatea întreruptă.
Guvernul nu a intervenit să prelungească această valabilitate până la acest moment prin ordonanță, deși un proiect cu o prelungire până în martie a măsurilor apăruse la începutul lunii.
Prin OUG 111/2021, companiile au posibilitatea, din luna noiembrie, să deconteze sumele aferente indemnizațiilor de șomaj tehnic acordate salariaților ca urmare a reducerii temporare a activității, total sau parțial, din cauza măsurilor luate prin hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă.
Cum termenul nu a fost prelungit până acum, companiile își pot deconta șomajul tehnic doar pentru luna octombrie, noiembrie și decembrie, pentru această ultimă lună urmând ca cererile să fie depuse în ianuarie.
La începutul lunii apăruse la Consiliul Economic și Social un proiect de ordonanță ce viza prelungirea măsurii cu încă trei luni, dar acesta nu a mai ajuns să fie adoptat de Guvern. Proiectul, de altfel, nu a apărut nici pe site-ul Ministerului Muncii în dezbatere.
Cine poate solicita indemnizația
Reamintim că decontarea șomajului tehnic se acordă firmelor:
- cu activitate întreruptă, total sau parțial, în urma restricțiilor impuse în timpul stării de alertă; - cu activitatea suspendată, în urma unei anchete epidemiologice derulate de direcția teritorială de sănătate publică.
Indemnizația de șomaj tehnic pe care trebuie să o primească salariații cu contractul de muncă suspendat este de 75% din salariul lor de bază. Însă statul subvenționează maximum 75% din câștigul salarial mediu brut stabilit pentru anul 2021, adică cel mult 4.035 lei pentru fiecare salariat suspendat.
Conform actului normativ, indemnizația poate fi solicitată de:
- profesioniști, așa cum sunt ei reglementați de Codul civil; - persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, conform reglementărilor Legii 8/1996; - persoanele care au încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr 1/2005 a cooperației; - sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri sau kinetoterapeuți, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.
Cuantum acestei indemnizației este de 75% din câștigul salarial mediu brut, respectiv 4.035 de lei, iar plata impozitului și a contribuțiilor sociale aferente acestui venit acordat de stat va fi făcută prin declarația unică ce trebuie depusă în 2022.
Indemnizația solicitată pentru luna decembrie se acordă în luna ianuarie din 2022, iar declararea ei la organele fiscale se face în declarația unică depusă în 2023.
După expirarea prevederilor OUG 111/2021, disponibile pentru angajatori și profesioniști vor rămâne doar două ajutoare de stat, respectiv indemnizația Kurzarbeit și indemnizația pentru PFA-urile cu activitate redusă (ambele prevăzute de OUG 132/2020), scrie avocatnet.ro.