Șomajul tehnic ar putea fi prelungit. Guvernul Ciucă a pregătit un proiect OUG cu privire la acordarea acestei indemnizații

Șomajul tehnic ar putea fi prelungit. Guvernul Ciucă a pregătit un proiect OUG cu privire la acordarea acestei indemnizațiiSursa Foto: Arhiva EVZ

Guvernul României ia în calcul prelungirea perioadei de acordare a șomajului tehnic pentru angajații care și-au pierdut locul de muncă în perioada pandemiei provocate de virusul SARS-Cov-2. Un proiect normativ cu privire la acest lucru a fost făcut public, însă momentan nu a fost adoptat, fiind în lucru.

Virusul SARS-Cov-2 a venit cu multe neplăceri și restricții. Multe activități socio-economice și-au întrerupt activitatea, iar personalul a fost trimis în șomaj. Indemnizația a fost programată să fie oferită salariaților până la finalul acestui an, însă Guvernul Ciucă le pregătește o surpriză românilor. Șomajul tehnic ar putea fi acordat până pe 1 aprilie 2022, conform proiectului OUG consultat de echipa EVZ.ro.

Potrivit actului normativ aflat pe masa Guvernului, în 2022, indemnizația de șomaj tehnic va fi acordată în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, , dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Noul proiect OUG pe care autoritățile îl pregătesc ia în calcul și salariații cărora li s-au redus timpul de muncă pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare, prin decizia angajatorului, în urma anchetelor epidemiologice făcute de direcțiile de sănătate publică, cu excepția celor aflați în concediu medical.

„Cheltuielile generate de aplicarea prezentei ordonanțe de urgență se pot recupera în perioadele de relaxare a restricțiilor având în vedere scăderea incidenței infectărilor și intensificarea campaniei de vaccinare derulată la nivel național. Astfel, activitățile economice se vor putea desfășura în condiții optime. În situația neluării unor măsuri corespunzătoare problemele sociale și economice ale populației se vor agrava ceea ce va genera cheltuieli bugetare mai mari. De asemenea, cheltuielile generate de aplicarea prezentei ordonanțe de urgență se vor efectua cu încadrare în bugetul alocat”, se arată în proiect, în secțiunea care face referire la propuneri pentru acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare.

OUG elaborat de Guvernul Ciucă pentru indemnizația de șomaj tehnic

Art. I - (1) Măsurile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, se acordă până la data de 31 martie 2022.

(2) Aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 încetează la data încetării stării de alertă, declarată potrivit legii, dacă aceasta are loc anterior datei de 31 martie 2022.

(3) Prevederile Ordinului nr. 947/2021 privind aprobarea modelului documentelor prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi Ordinului nr.1004/2021 privind aprobarea modelului cererii şi al declaraţiei pe propria răspundere prevăzute la art. 7 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaților şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, se aplică în continuare, pe toată perioada prevăzută la alin. (1).

(4) Indemnizația prevăzută la art. 1 și art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021, până la data intrării în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, se raportează la nivelul câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 16/2021. De la data intrării în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, indemnizația se va calcula în raport cu nivelul câștigului salarial mediu brut prevăzut de aceasta, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2022.

Art. II – (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului, beneficiază de indemnizaţia reglementată de alineatul (1) al articolului 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 282/2020, şi persoanele care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută de art. 6 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021.

(2) Indemnizația prevăzută la art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 282/2020, până la data intrării în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, se raportează la nivelul câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 16/2021. De la data intrării în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, indemnizația se va calcula în raport cu nivelul câștigului salarial mediu brut prevăzut de aceasta, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2022.