Este anunțul momentului! Adio, pandemie?! Cercetătorii au dat lovitura anului. Asta pune capăt la tot
- Antonia Hendrik
- 30 decembrie 2021, 15:54
Noile cercetări publicate în revista Nature au făcut lumină asupra posibililor anticorpi care pot neutraliza varianta Omicron prin țintirea unor zone ale proteinei virale care rămân neschimbate în timpul mutației sale.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature şi pot ajuta la dezvoltarea vaccinurilor care vor acționa ca un scut de imunitate împotriva variantei Omicron și a altor variante viitoare de COVID-19.
„Această descoperire ne spune că, concentrându-ne pe anticorpii care vizează aceste zone extrem de conservate de pe proteina spike, există o modalitate de a depăși evoluția continuă a virusului”, a spus David Veesler, profesor asociat la Universitatea din Washington.
Mai mult, s-a descoperit că virusul Omicron are un total de 37 de mutații în proteina spike, pe care virusul le folosește pentru a pătrunde în celulele umane. Se crede că „numărul neobișnuit de mare de mutații” este motivul pentru care noua variantă a reușit să se răspândească atât de rapid în lume.
Virusul infectează cu ușurință persoanele care au fost vaccinate și chiar îi reinfectează
„Principalele întrebări la care încercam să răspundem au fost: cum a afectat această constelație de mutații în proteina spike a variantei Omicron capacitatea sa de a se lega de celule și de a se sustrage răspunsurilor anticorpilor sistemului imunitar”, a spus Veesler.
Cercetătorii au conceput un virus neutralizat, ne-replicabil, numit „pseudovirus”, pentru a înțelege efectele acestor mutații. Cercetătorii au creat artificial proteine bogate pe suprafața sa și au creat pseudo-virusuri care aveau proteine pic similare cu noua variantă și cele găsite pe cele mai vechi variante identificate în pandemie.
Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată cum diferitele versiuni ale proteinei spike au putut să se lege de o proteină de pe suprafața celulelor. În cadrul cercetării, s-a descoperit că proteina spike găsită în varianta Omicron a fost capabilă să se lege de 2,4 ori mai bine decât alte proteine prezente în varianta inițială de virus a pandemiei COVID-19.
Observații extrem de importante ale cercetătorilor
În timpul cercetării, s-a constatat, de asemenea, că varianta Omicron a fost capabilă să se lege eficient de receptorii ACE2 de la șoareci, ceea ce indică faptul că noua variantă s-ar putea transmite între oameni și alte mamifere. Cercetătorii s-au uitat apoi pentru a vedea cum anticorpii la mutațiile anterioare au protejat împotriva variantei Omicron. Acest lucru a fost realizat prin utilizarea anticorpilor de la pacienți care au fost infectați și recuperați de la versiuni anterioare ale COVID. S-a descoperit că anticorpii găsiți la oameni au o capacitate redusă de a preveni noua variantă COVID.
Cercetătorii au observat că anticorpii la persoanele care au primit Sputnik V, Sinopharm și o singură doză de Johnson & Johnson au avut capacitatea redusă sau deloc de a preveni intrarea virusului în celule.
În timp ce anticorpii de la persoane care au primit ambele vaccinuri Moderna, Pfizer/BioNTech și AstraZeneca au avut o anumită capacitate de a neutraliza varianta Omicron. De asemenea, cercetătorii au efectuat mai multe teste pentru a determina eficacitatea anticorpilor și au ajuns la concluzia că „o a treia doză este cu adevărat utilă împotriva Omicronului”. Studiul dezvăluie că un anticorp numit sotrovimab avea o capacitate redusă de a neutraliza noul virus, relatează republicworld.