Cum prepară Cătălin Scărlătescu cafeaua turcească la ibric. Secretul, dezvăluit de chef
- Raluca Dan
- 15 martie 2025, 09:00

Cafeaua turcească la ibric este o băutură cu tradiție, iar pentru a o prepara corect, există câteva trucuri esențiale. Chef Cătălin Scărlătescu, cunoscut pentru talentul său culinar, a dezvăluit secretul unei cafele turcești perfecte, învățat chiar de la o turcoaică.
Cum se prepară cafeaua turcească la ibric
Conform rețetei lui Cătălin Scărlătescu, prepararea unei cafele turcești nu este complicată. În primul rând, trebuie să pui apă la fiert. Pentru fiecare ceașcă de cafea, se adaugă o linguriță de zahăr, iar pentru fiecare porție servită, două lingurițe de cafea.
După ce apa începe să dea în clocot, se adaugă cu o linguriță caimacul în fiecare ceașcă, iar apoi se toarnă cafeaua fierbinte. Astfel, vei obține o cafea turcească autentică și delicioasă.
Beneficiile consumului de cafea
Cafeaua nu doar că este o băutură savuroasă, ci aduce și numeroase beneficii organismului. Conform specialiștilor, cafeaua conține substanțe naturale benefice pentru corp, cum ar fi riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), mangan, potasiu, magneziu și niacină (B3).
Studiile arată că persoanele care consumă în medie patru cești de cafea pe zi au un risc cu 10% mai mic de a dezvolta depresie comparativ cu cei care nu consumă cafea.

Întâlnire la cafea Sursa foto: Arhiva EVZ
De asemenea, consumul de cafea are un impact pozitiv asupra ficatului. Persoanele care beau o ceașcă de cafea pe zi au un risc cu 20% mai mic de a dezvolta ciroză alcoolică. În plus, cafeaua este folosită de mulți atleți pentru a spori performanța fizică, deoarece cofeina ajută la creșterea numărului de acizi grași din sânge.
Cafeaua și prevenirea bolilor
Consumul a 3-4 cești de cafea pe zi poate reduce cu 10% riscul de dezvoltare a diabetului de tip II. Mai mult, cercetările sugerează că băutorii de cafea au un risc mai scăzut cu 60% de a dezvolta Alzheimer și demență, precum și un risc mai mic de 32%-60% de a dezvolta boala Parkinson.