Se fac stocuri de alimente și medicamente: Vin zile negre
- Antonia Hendrik
- 15 martie 2025, 09:55

Europenii sunt îngrijorați de instabilitatea comercială, schimbările climatice și conflictele internaționale, motiv pentru care au început să își facă rezerve de alimente și medicamente pentru zile negre.
Europenii își fac rezerve de alimente
Un rezident din Bruxelles, cu o educație superioară, o familie și un loc de muncă sigur, a început să-și facă provizii de alimente și medicamente, îngrijorat de tot ceea ce se întâmplă în lume. „Pentru că nu știi niciodată. Vreau să am provizii pentru 72 de ore, dar, vă rog”, a spus belgianul.
Stocarea de alimente pentru câteva zile nu este ceva neobișnuit în zonele rurale, unde magazinele pot fi situate la distanțe considerabile. Această practică este, de asemenea, comună în Europa de Est, unde mai multe generații au experimentat lipsuri în timpul regimului Uniunii Sovietice, precum și în Finlanda, care se află în stare de alertă din cauza unei posibile agresiuni din partea Rusiei.
Totuși, în marile orașe europene, unde supermarketurile sunt constant bine aprovizionate, obiceiul de a face rezerve este un fenomen relativ recent.
Multă lume a observat această tendință în creștere
„Observăm clar o creștere a achizițiilor de alimente pentru pregătirea în caz de urgență. Vedem clar că majoritatea comenzilor vin de la consumatori și companii din orașele mari”, a spus Magnus Karlsson, reprezentant al General Prepper, unul dintre marii retaileri europeni de produse pentru supraviețuire.

Provizii cu alimente. Sursa foto: Pixabay
În diverse țări europene, autoritățile îndeamnă cetățenii să își facă rezerve pentru situații de urgență. Finlanda, Danemarca, Germania și Franța sugerează ca fiecare gospodărie să aibă suficiente provizii pentru un minim de 72 de ore.
Europenii, îndemnați de guverne să se aprovizioneze
În Suedia, guvernul a emis o broșură care încurajează populația să stocheze alimente neperisabile, conserve, produse bogate în proteine și grăsimi, băuturi și articole destinate copiilor. În Olanda, recomandarea oficială este de a avea rezerve pentru 48 de ore, însă ministrul Justiției, David van Weel, a propus recent să se extindă acest termen la 72 de ore.
Alte națiuni vin avertismente și mai alarmante. De exemplu, Elveția propune rezerve pentru o săptămână, în timp ce Polonia, care se învecinează cu Ucraina, recomandă stocuri pentru 10 zile.
Sunt și alte țări europene care fac recomandări clare cetățenilor privind stocarea alimentelor acasă pentru situații de urgență. Mulți oameni pun în aplicare sfatul și cumpără alimente pentru cel puțin 72 de ore.
Acesta este cazul Finlandei, Danemarcei, Germaniei și Franței, unde ghidurile guvernamentale sugerează ca oamenii să aibă în acasă un stoc de cel puțin trei zile de alimente și apă pentru a fi pregătiți în fața unei crize, scrie euractiv.com.