Decizie de ultim moment de la CCR: Masca de protecție în aer liber, neconstituțională

Decizie de ultim moment de la CCR: Masca de protecție în aer liber, neconstituțională Sursă: Andrey Lutskiy | Dreamstime.com

Judecătorii de la Curtea Constituțională a României (CCR) au hotărât, marți, 15 februarie, în unanimitate, că ordonanța de urgență prin care masca de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice, comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă este neconstituțională. Decizia este definitivă și general obligatorie.

CCR a făcut lumină în cazul ordonanței de urgență care stabilește că, prin ordin comun emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, masca de protecție este obligatorie în aer liber, pe perioada stării de alertă.

Totul a început în urma unei sesizări făcute de un student, care a fost amendat pentru nepurtarea măștii de protecție. Astfel, marți, judecătorii de la CCR au declarat articolul care face referire la purtarea măștii și în spațiul liber, din cadrul actului normativ, neconstituțional.

Masca în aer liber, declarată neconstituțională de către CCR

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis marți excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ” (…)

Ne puteți urmări și pe Google News

„Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, se arată într-un comunicat al CCR.

Amenzile aplicate românilor ar putea să fie anulate

Decizia CCR intră în vigoare în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial. Judecătorii au la dispoziția 30 de zile pentru a publica hotărârea în MO. Ulterior, Parlamentul României va trebui să pună în acord decizia judecătorilor cu legea nr. 55/2020.

Cetățenii nu vor mai avea, teoretic, obligația de a purta mască de protecție după publicarea deciziei CCR în MO. În funcție de motivarea deciziei, ar putea să fie solicitate și unele despăgubiri în ceea ce privește sancțiunile aplicate de statul român. Și amenzile sau sancțiunile financiare ar putea fi anulate.