Raport SIS: Cum a încercat Rusia să destabilizeze alegerile prezidențiale și referendumurile din Republica Moldova

Raport SIS: Cum a încercat Rusia să destabilizeze alegerile prezidențiale și referendumurile din Republica MoldovaAlegeri în Republica Moldova. Sursa foto: Arhiva EVZ

În contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană din Republica Moldova, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a prezentat un raport detaliat care scoate la iveală implicarea activă a Federației Ruse în procesul electoral din țară. Potrivit SIS, Rusia a desfășurat o serie de acțiuni de influențare, menite să submineze stabilitatea internă a Moldovei și să afecteze rezultatele alegerilor. În raportul publicat, se subliniază folosirea unor mecanisme complexe de propagandă, manipulare a voturilor și acțiuni de destabilizare, inclusiv prin intermediul unor rețele financiare și organizatorice ilegale. De asemenea, SIS avertizează asupra riscurilor continue de imixtiune externă, în special în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din 2025.

Rusia implicată în influențarea alegerilor din Moldova

Un raport al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, publicat joi, relevă implicarea Rusiei în influențarea alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Conform raportului, autoritățile moldovene, alături de partenerii externi, au acționat rapid pentru a preveni imixtiunile externe, cum ar fi atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare. "

SIS a reacționat prompt și instantaneu pentru a preîntâmpina și combate imixtiuni externe și alte riscuri proeminente legate de procesul electoral", se arată în documentul oficial.

Rusia și agenții de influență locali în spatele acțiunilor subversive

Raportul detaliază metodele utilizate de Rusia pentru a manipula rezultatele alegerilor din 2024, inclusiv printr-o rețea extinsă de agenți de influență și organizații afiliate.

Printre acestea, un rol important a fost jucat de grupul criminal „Șor”, coordonat din Moscova, care a primit resurse financiare și suport logistic din partea autorităților ruse. "Rusia l-ar fi desemnat pe condamnatul fugar Ilan Șor drept conducător al acestui grup criminal, oferindu-i acestuia 'tot spectrul de instrumentar necesar'".

Activitățile subversive au inclus manipularea votului prin corupție și recrutarea de activiști, iar finanțarea ilegală a fost realizată prin canale clandestine, inclusiv transferuri din bănci rusești.

Raport SIS

Raport SIS. sursa foto: SIS

Dezinformarea și propaganda rusă pe rețelele sociale

O altă componentă esențială a influenței ruse a fost utilizarea intensivă a rețelelor sociale pentru a răspândi narative pro-Kremlin. SIS a identificat o rețea de canale de pe platformele Telegram, TikTok și YouTube care promova mesaje favorabile Rusiei și anti-UE.

"O rețea care la nivelul anului 2024 distribuie sistematic narative pro-Kremlin (inclusiv pro-război) a fost identificată", subliniază raportul

Această activitate face parte dintr-un efort mai amplu de destabilizare, care include și manipularea opiniei publice prin tehnici de dezinformare și propagandă, conform Ziarul de Gardă.