Un oficial BNR oferă explicații suplimentare. Ce se ascunde în spatele recomandării lui Isărescu

Un oficial BNR oferă explicații suplimentare. Ce se ascunde în spatele recomandării lui Isărescu

Un oficial din cadrul BNR a explicat care este semnificația recomandării făcută de guvernatorul Mugur Isărescu cu privire la consumul de ceai calmant, de tei. În opinia lui Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Centrale, sensul este mult mai profund, dincolo de ceea ce au înțeles politicienii. BNR ia măsuri pentru a evita apariția unor probleme suplimentare din cauza anticipațiilor inflaționiste.

Semnificaţia mesajului transmis de Mugur Isărescu, atunci când a recomandat un consum mai mare de ceai de tei este dincolo de ceea ce au înțeles politicienii. Explicațiile au venit din partea lui Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR). Potrivit spuselor sale, guvernatorul a atacat problema anticipaţiilor inflaţioniste, pentru că BNR nu vrea să întâmpine o problemă suplimentară din acest motiv.

„Logica ceaiului de tei şi anticipaţiile inflaţioniste. Joc de cuvinte sau este mai multă substanţă în spate? După două ore de prezentări intense şi elaborate, cifre, grafice, clarificări, inflaţia care ne loveşte pe toţi, prognoze, dobânzi, deficite, măsurile luate de BNR, decizia de politică monetară, ratele la credite, explicaţii şi comunicare la cele mai înalte standarde şi transparenţă maximă, totul pe un ton calm, ţara a rămas cu fix o idee: ceai de tei.  Eu văd logica ceaiului de tei astfel: referirea vizează isteria episodică din spaţiul public pe care am văzut-o când cetăţenii au fugit la casele de schimb şi au cumpărat euro la 5,3 lei şi când s-au format cozi la benzinării sau la ulei”, a arătat oficialul BNR.

Cristian Popa a precizat că mesajul lui Mugur Isărescu invite la calm și rațiune în decizii, dar și în dezbaterile publice. Semnificația pe care o are ceaiul de tei este mult mai profundă decât sensul care i-a fost dat de cei care au comentat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest mesaj invită la calm şi raţiune, în decizii şi în discuţii, invită la o abordare echilibrată. Semnificaţia mesajului cu ceaiul de tei este una mult mai profundă: atacă problema anticipaţiilor inflaţioniste, pentru că BNR nu vrea să întâmpine o problemă suplimentară prin canalul anticipaţiilor. Încercăm desigur să temperăm lucrurile şi pe căile de comunicare, comunicarea este crucială când vine vorba de politica monetară. Măsurile trebuie înţelese pentru a îşi atinge scopul”, a scris Cristian Popa într-o postare pe Facebook.

Sursa foto: Facebook

Ce sunt anticipațiile inflaționiste

În această postare, Cristian Popa a dat și explicații cu privire la ce înseamnă anticipaţiile inflaţioniste şi care sunt consecinţele acestora. El a precizat că episoadele de isterie publică au consecințe grave asupra prețurilor

„Ce înseamnă anticipaţiile inflaţioniste: dacă ar mai exista episoade de isterie, atunci populaţia ar putea crede, incorect, că episoadele vor tot continua şi că preţurile vor continua să crească, crez ce ar face rău tot populaţiei. Deci isteria ar creşte preţurile, iar creşterea preţurilor ar crea şi mai multă isterie. Panica ar crea panică, iar anticipaţiile viitoare s-ar hrăni cu anticipaţiile curente, pentru că inflaţia se hrăneşte cu inflaţie dacă banca centrală nu ia măsuri”, a precizat Popa.

Oficialul Băncii Centrale a precizat că instituția condusă de Mugur Isărescu ia măsuri în permanență, de aproximativ un an, folosind instrumentele specifice pe care le are, pentru a controla inflația și derapajele financiare.

Sursă: Thunderstock17 | Dreamstime.com

Declarațiile lui Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a recomandat politicienilor, dar și cetățenilor, să abordeze cu calm explozia prețurilor. Isărescu a afirmat că este nevoie de mai mult calm, inclusiv în mesajele transmise public. De asemenea a indicat consumul de ceai calmant, de tei, celor care privesc situația cu multă nervozitate.

„Când vedem cum se duce impactul pe celelalte preţuri, trebuie să acţionăm cu relativă forţă, pentru că vedeţi, pe trimestrul întâi, scorul ajustat a crescut mai mult. Au fost mai multe canale. Preţurile energiei s-au transmis la preţurile agro-alimentare. E şi un început de panică, nu ne strică mai multă calmitate, agitaţia este caracteristică perioadei de criză. Am înţeles şi noi mesajul, mai bem un ceai de tei, pentru că sunt discuţii care nu se mai termină cu inflaţia, care nu fac bine”, a recomandat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.