Din 2011, Statele Unite au fost nevoite să-şi transporte astronauţii cu rachetele Soyuz ruseşti, singurele care au această capacitate după retragerea navetelor americane. Rezultatul testului de duminică dă speranțe americanilor că vor putea folosi propriile rachete.

Lansarea-test, fără persoane la bord, a început la 10:30 a.m. (15:30 GMT) cu decolarea unei rachete Falcon 9, în vârful căreia a fost fixată Crew Dragon, noua capsulă SpaceX. Racheta a fost programată ca şi cum trebuia să lanseze capsula pe orbită, relatează AFP. După nici două minute de la decolare, la o altitudine de aproximativ 19 kilometri deasupra Atlanticului şi în timp ce racheta avea o viteză de peste 1.500 km/h, a fost declanşată o secvenţă de abandon pentru a simula o anomalie: capsula şi-a aprins propulsoarele SuperDraco pentru a se ejecta din rachetă şi a se distanţa cât mai repede posibil.

Într-o misiune cu oameni la bord, acest lucru ar salva astronauţii prinşi cu centuri în interiorul Dragon, dacă racheta ar avea vreodată o problemă sau dacă ar intra pe o traiectorie greşită. Imediat după separare, racheta s-a dezintegrat. De la sol totul apărut ca o mare minge de foc. În continuare, Crew Dragon şi-a continuat traseul spre cer până la aproximativ 40 km altitudine, înainte de a cădea în mod natural spre Oceanul Atlantic, cu cele patru paraşute ale capsulei deschise, pentru a încetini viteza. La nouă minute după decolare, Crew Dragon a amerizat, aparent fără avarii.
Analiza capsulei şi datelor de zbor vor confirma dacă totul a decurs bine şi dacă vehiculul este considerat fiabil pentru transportarea astronauţilor umani.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: NASA