Ministrul Apărării, Mircea Dușa, care a declarat public, după doborârea avionului în estul Ucrainei, că nu e cazul ca armata să fie în alertă pentru că „a fost un zbor civil”, a fost preocupat în acest week-end de folclorul românesc. El a vizitat, la Răstolița, casele alegorice amenajate cu ocazia celei de-a X-a ediții a Festivalului Văii Mureșului. „Când intri într-o casă țărănească și vezi exponatele din aceste case, te reîntorci la obârșie și-ți aduci aminte că valorile folclorului românesc sunt deosebite”, a declarat ministrul.

„Trupurile neînsuflețite” și OZN-urile l-au făcut celebru

Vineri, Dușa a spus că nu trebuie convocat CSAT-ul, pentru că nu se știe dacă avionul a fost doborât. „Păi de ce să fie armata în alertă? Că este un zbor civil. Aveți dumneavoastră informații că a fost doborât? (..)Este un zbor civil și pentru un asemenea lucru nu ar fi necesară o ședință a CSAT. Sigur, este un eveniment deosebit și numai o minte bolnavă poate să lanseze o rachetă”, a declarat ministrul. Și asta în timp ce vicepreședintele SUA, Joe Biden, susținuse că avionul a fost doborât de o rachetă. Nu este prima gafă pe care Mircea Dușa o face din poziția sa de ministru.

Aflat în iulie 2013 la Pitești, Dușa a explicat într-un mod original necesitatea cumpărării avioanelor F-16. „Este foarte necesar să achiziționăm avioanele pentru că aproape zilnic spațiul aerian al țării este forțat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol. (….) Ieri noapte s-a întâmplat ultima oară, sunt detalii care nu pot fi făcute publice”.

În iunie 2013, aflat la Baza Aeriană 90 de la Otopeni, pentru a întâmpina avioanele militare care se întorceau cu răniții și persoanele decedate în accidentul de autocar din Muntenegru, ministrul Apărării a rostit celebra frază: “Pe măsură ce se finalizează formalitățile de partea din Muntenegru, vom efectua și zborul cu trupurile neînsuflețite ale cadavrelor celor decedați”. ^ Pe 31 ianuarie 2013, ministrul Apărării s-a declarat bucuros de revenirea sa “în județul Craiova”.

În primăvara acestui an, Dușa a spus că „este o noutate ca delfinii dresați pentru misiuni de luptă să se afle în Marea Neagră și atunci când publicul va avea acces la această structură va fi ceva foarte interesant”.