Evenimentul Zilei > Actualitate > Un mare cutremur va lovi România. Nu vom scăpa! Un mare specialist avertizează
Un mare cutremur va lovi România. Nu vom scăpa! Un mare specialist avertizează

Un mare cutremur va lovi România. Nu vom scăpa! Un mare specialist avertizează

La un moment dat, România va fi lovită din nou de un cutremur de proporții, dar Gheorghe Mărmureanu a afirmat că evenimentul nu va avea loc în următorii ani.

Gheorghe Mărmureanu a vorbit din nou despre posibilitatea apariției unui mare cutremur în România. Fostul director de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) crede că țara noastră nu va fi afectată de un seism important mai devreme de 2039 – 2040.

Gheorghe Mărmureanu, previziuni despre un mare cutremur în România

„Activitatea seismică din ultimele zile din țara noastră nu e de natură să ne îngrijoreze și ne putem vedea liniștiți de viața noastră. Aș spune că e mai degrabă una benefică, fiindcă orice eliberare de tensiune aduce cu sine o amenințare mai puțin.

Trebuie să ne fie clar că nu vom scăpa de un viitor mare cutremur. Noi avem o hartă a cutremurelor puternice de pământ și istoria lor din ultimii 300 de ani, pe teritoriul României, în baza căreia analizăm date despre acest tip de amenințări. Potrivit cercetărilor noastre, următorul cutremur foarte puternic ne-ar putea lovi în jurul anilor 2039-2040”, a spus Mărmureanu pentru impact.ro.

„Avem deja o confirmare a timpului scurs între ele”

„Aș vrea să pot fi mai specific, mai clar, dacă cutremurul la care fac referință se va produce în 2039 sau 2040. Mă tem însă că nu o pot face. În plus, voi lipsi și la confirmarea acestuia, fiindcă la cei 83 de ani ai mei mi-e greu să cred că voi mai fi în viață la acel moment!. Am avut cutremure puternice sau foarte puternice în 1738, apoi în 1838, urmat de cel din 1940. Deci avem deja o confirmare a timpului scurs între ele. Există însă și surprize neplăcute, cum a fost cutremurul din 4 martie 1977, care nu se înscrie în acest tipar. Personal, înclin să cred că până în 2039-2040 putem sta liniștiți, din acest punct de vedere”.

În ceea ce privește mișcările telurice din țări apropiate zonei României, ca Cipru, Grecia sau Turcia, Gheorghe Mărmureanu a spus: „Nici în acest caz nu avem motive întemeiate să ne facem griji. Însă, pentru cei care vor trăi mult după noi, peste vreo șase sute de ani sau mai bine, vor veni zile în care continentul african se va rupe, iar partea sa nordică se va lipi iar la cel asiatic, așa cum de altfel a mai existat cândva în istorie”