Evenimentul Zilei > Justitie > Un infractor ateu a făcut-o pe judecătoarea Terceanu să se căiască | EXCLUSIV EVZ
Un infractor ateu a făcut-o pe judecătoarea Terceanu să se căiască | EXCLUSIV EVZ

Un infractor ateu a făcut-o pe judecătoarea Terceanu să se căiască | EXCLUSIV EVZ

Primul denunţător din dosarul fostei judecătoare Geanina Terceanu nu şi-a mai susţinut denunţul în faţa instanţei de judecată

Fosta judecătoare Geanina Terceanu a recunoscut, la primul termen de judecată, pe 26 mai, că a luat mită 185.000 de euro de la Ioan şi Victor Becali, precum şi 10.000 de euro de la Cristian Borcea, pentru a-i achita în „Dosarul Transferurilor”. Tot atunci, fraţii Becali au ales şi ei procedura simplificată a recunoaşterii vinovăţiei, singurul care stă ferm pe poziţie fiind Cristi Borcea.

La termenul de ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, s-a produs însă o răsturnare de situaţie, care e de natură a-i face pe cei trei care au recunoscut să regrete că nu au avut atitudinea lui Borcea: primul denunţător în cauză a recunoscut în faţa instanţei că a făcut denunţul pentru a scăpa cu o pedeapsă mai mică într-un alt dosar.

Alexandru Roșu – adus din arest pentru a fi audiat în proces – a susţinut la urmărirea penală că a fost de faţă la discuţiile dintre avocatul Daniel Costel Petre şi Manole Teodoris, alt denunţător în dosar, şi a auzit cum primul îi spunea ultimului cât de mult se bucură că „Dosarul Transferurilor” a ajuns la Geanina Terceanu, pe care o cunoaşte.

Cum a căzut înțelegerea

Între timp, Roșu a fost condamnat în primă instanţă la 14 ani şi 5 luni de închisoare pentru 18 furturi (nr.- printre victime numărându-se şi Theodor Stolojan). Audierea lui Roșu a început cu jurământul, însă acesta a precizat că este ateu, aşa că judecătorul a eliminat referirile la Divinitate. Apoi, acesta i-a spus judecătorului că nu îşi mai susţine declaraţia dată în faţa procurorului şi că nu înţelege de ce a fost adus din arest la proces pentru a fi audiat.

Atât avocaţii, cât şi judecătorul au observat că declaraţia dată de Roșu la Parchet curgea după sintagma „Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, iar procurorul a sărit ca ars:

Procuror: Aţi spus că nu ştiţi de ce sunteţi aici…Nu aţi formulat denunţ?!

Roșu: Am fost condamnat 15 ani, nu am făcut niciun denunţ.

Procuror: …Vreţi să citiţi?

Roșu: Nu vreau să fiu aici. Nu recunosc că am făcut denunţ! Am fost condamnat 15 ani pentru furt!

Avocat: De când e ateu? Că la Parchet e un jurământ religios. A fost constrâns?

Roșu: Pentru a beneficia…Nu am fost constrâns.

Avocat: Aţi citit ce aţi scris?

Roșu: Nu îmi aduc aminte”

După acest schimb de replici, procurorul s-a autosesizat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizareaa făptuitorului, iar acum Roșu riscă încă o pedepsă de la 1 la 5 ani de închisoare.

Denunţătorii, spărgători de profesie

Din referatul DNA cu propunere de arestare preventivă întocmit pe numele Geaninei Terceanu reiese că primul denunţ a fost făcut în data de 14 aprilie 2015 de către Alexandru Roşu. În 3 iunie 2015 au urmat declaraţiile incriminatoare ale soţilor Veronica şi Manole Teodoris. Cei doi soţi vor fi aduşi la rândul lor în faţa instanţei, cu mandat, în data de 22 septembrie. Judecătorul a decis să îi aducă însoţiţi de poliţişti, deoarece la termenul de ieri nu s-au prezentat. Atât Alexandru Roşu, cât şi Manole Teodoris au fost trimişi în judecată în aprilie 2015 pentru 30 de spargeri de locuinţe. Printre victimele lor s-au numărat Theodor Stolojan şi un judecător de la Instanţa supremă.