Două cavități negre în loc de ochi și o gaură rotundă drept nas pe o formă albicioasă în formă de craniu: fotografia difuzată de NASA cu imensul craniu cosmic nu te lasă indiferent. Potrivit specialiştilor de la NASA, această rocă a fost probabil o cometă moartă, care şi-a pierdut coada strălucitoare după numeroase orbite în jurul Soarelui. Oamenii de ştiinţă de la NASA au vorbit despreun "mare dovleac" care ar zbura aproape de Pământ de Halloween. Dar, pe măsură ce obiectul se apropia, ei au schimbat descrierea, deoarece fotografiile prin satelit au arătat o asemănare izbitoare cu un craniu uman.

Astronomii au crezut inițial că este vorba de un asteroid, atunci când au detectat obiectul la începutul lunii octombrie și, prin urmare, l-au numit Asteroid 2015 TB145. Dar, după ce l-au observat mai bine grație telescopului cu infraroșu al NASA (telescopul IRTF) instalat în Hawaii, ei au "stabilit că este vorba cel mai probabil de o cometă care și-a pierdut materialele volatile după numeroase treceri în jurul Soarelui", explică agenția spațială americană.

Cu ajutorul unui telescop radio cu o antenă cu diametru de 305 metri, instalat la Arecibo în Puerto Rico, oamenii de știință au putut detecta, pe de altă parte, imaginile care arată strania sa asemănare cu un cap de mort, simbolul Halloween-ului, marcat în ajunul sărbătorii tuturor sfinților.

Obiectul spațial a atras deja atenția oamenilor de știință prin viteza sa foarte ridicată (125.500 km/h) și prin dimensiunea sa mare, cu diametrul de 600 de metri.

Cu toate acestea, nu a existat riscul să se ciocnească cu Pământul. El a rămas la o distanță de aproximativ 486.000 de km, adică de 1,3 ori distanța care separă Pământul de Lună.

Dacă ar fi fost pe o traiectorie incidentă cu Pământul, un corp de dimensiunea lui 2015 TB145 ar fi provocat distrugeri masive. Spre exemplu, asteroidul care a provocat celebrul "fenomen Tunguska", care a culcat la pământ aproximativ 2.070 km pătrați de pădure în Siberia, în 1908, ar fi avut doar aproximativ 40 de metri în diametru — adică mai puțin de 10% din dimensiunile lui 2015 TB145.

În apropierea relativă a Pământului există numeroși astfel de bolovani care rătăcesc prin spațiu care nu au fost încă detectați. Estimările oficiale vorbesc despre aproximativ 1 milion de asteroizi cu diametrul de cel puțin 30 de metri, iar conform NASA, mai puțin de 1% dintre aceștia au fost descoperiți. Există însă și vești bune: modelele computerizate folosite de astronomi sugerează că aproximativ 95% dintre asteroizii foarte mari (cel puțin 1 kilometru în diametru), cu potențialul de a pune capăt civilizației terestre, au fost deja descoperiți și niciunul dintre ei nu se află pe o traiectorie de coliziune cu planeta noastră.