Un expert în sănătate cere impunerea restricțiilor în România: „Pandemia nu s-a încheiat încă”

Un expert în sănătate cere impunerea restricțiilor în România: „Pandemia nu s-a încheiat încă” Sursa: Arhiva EVZ

Răzvan Cherecheș cere impunerea restricțiilor în România. Mai exact, expertul în sănătate avertizează că, deşi au fost relaxate toate măsurile de restricție anti-Covid-19, pandemia nu s-a încheiat încă. În opinia sa, lunile de vară reprezintă momentul oportun al unor noi campanii de informare, deși va fi foarte greu de convins lumea că pericolul nu a trecut încă. 

Răzvan Cherecheş a avertizat că pandemia nu s-a încheiat şi recomandă autorităţilor să impună restricţii din nou în România şi că au obligaţia de a pune populaţia în gardă. Mai mult, expertul în sănătate publică a declarat că autoritățile s-au grăbit cu ridicarea restricțiilor anti-Covid-19.

La începutul acestei primăveri, acum trei luni, când la 9 martie s-a dat de știre țării că se vor ridica toate restricțiile a fost într-un fel o competiție a veștilor bune. Și mai toți politicienii s-au grăbit să le mediatizeze. Așa s-a întâmplat și în vara trecută, între premierul de atunci, Florin Cîțu, și președintele Klaus Iohannis.

De data asta asta, termenii în care s-a comunicat au indus opiniei publice sentimentul că pandemia s-a încheiat. Or, lucrurile nu stau deloc așa! Lumea nu se va supăra la toamnă dacă nu se vor aplica noi restricții! În caz contrar, mă tem că populația nu va mai accepta tot felul de restricții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Expertul în sănătate publică se teme că românii nu vor mai accepta tot felul de restricții

Răzvan Cherecheş spune că lunile de vară reprezintă momentul oportun al unor noi campanii de informare a populației privind efectele grave ale infectării cu noul coronavirus Covid-19, este perioada vacanţelor şi oamenii tind să nu se mai protejeze.

Situația din China, dar și din alte țări asiatice, ne arată că pandemia e încă puternică. Chiar și în Statele Unite, situația s-a degradat puțin, dar numărul celor decedați sau al celor ce necesită internare e încă mic. Cu toate acestea, nu poți exclude, mai ales în China, apariția unor noi tulpini, în contextul episoadelor pe care le traversează acolo pandemia.

Ca atare, românii ar trebui acum atenționați, constant. Mesaje care să avertizeze contra efectelor pandemiei ar pune în gardă populația. Nu se va supăra nimeni dacă, la toamnă, nu va fi cazul aplicării unor noi restricții. În caz contrar, dacă lucrurile vor lua însă o întorsătură urâtă, mă tem că populația nu va mai accepta tot felul de restricții, la care nu a avut nimic de comentat în ultimii doi ani. Asta și fiindcă mesajul pe care ea îl poartă în prezent e că pandemia s-a încheiat.

Românii nu trebuie să renunțe la măștile de protecție în zonele aglomerate

Expertul în sănătate publică atrage atenţia cu privire la purtarea măștilor de protecție în zonele aglomerate, şi pune că doar medicii le mai poartă şi trebuie ca toată lumea să urmeze exemplul lor.

În spațiile închise și aglomerate am putut observa că doar medicii și cei care știu cum funcționează organismul uman mai poartă măști de protecție. Le atrag atenția celorlalți că este indicat să le urmeze exemplu. Doar în felul acesta vom putea ține în frâu evoluția viitoare a pandemiei.

Fiindcă până la toamnă va scădea imunitatea celor care s-au vaccinat sau a celor care au trecut prin boală și vor crește rezervele de persoane umane pe care boala nu va ezita să le trateze asemenea unei ținte ideale. Cu consecințe poate total neplăcute, a concluzionat Răzvan Cherecheş într-un interviu pentru impact.ro.