Evenimentul ZileiActualitateRelaxarea lui Rafila desființată de un expert în sănătate publică: „O abordare pur populistă”

Relaxarea lui Rafila desființată de un expert în sănătate publică: „O abordare pur populistă”

Relaxarea lui Rafila desființată de un expert în sănătate publică: „O abordare pur populistă”
Relaxarea propusă, pentru perioada sărbătorilor, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este o măsură populistă care își va arăta efectele, foarte grave, în luna ianuarie.

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş a comentat noile măsuri de relaxare decise de Guvern, în actualul context epidemiologic. Potrivit spuselor sale, această relaxare este o eroare care nu are la bază nici un studiu științific.

„Noi avem exact aceeaşi abordare pe care am avut-o şi în vară. Relaxăm acum, din timp, deşi nu avem niciun motiv. Totul merge pe o abordare pur populistă, nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice, urmând ca după sărbători, şi cu deschiderea şcolii, să avem o creştere accelerate”, a declarat Răzvan Cherecheș.

El a precizat că victimele pandemiei de COVID, care vor apărea în ianuarie, după sărbători, vor fi în responsabilitatea celor care au decis relaxările de sărbători. În opinia sa, decizia de relaxare ține de un calcul electoral al partidelor aflate la guvernare.

„Dacă ceva au învăţat de la guvernul anterior, a fost că nu au plătit, de fapt. Au timp suficient până la alegeri, nu au fost arătaţi cu degetul pentru că persoanele care au murit au murit din cauza măsurilor iresponsabile luate de Guvern. Persoanele, oamenii, românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie”, a afirmat Răzvan Cherecheş, la Digi 24.

Anunț de ultimă oră! Rafila confirmă: Formularul de localizare a pasagerilor devine obligatoriu în România
Foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Recomandările expertului Răzvan Cherecheș

Expertul în sănătate publică recomandă celor care participă la evenimente publice, alături de alte persoane, să-și facă un test rapid. Pentru a evita situațiile de contaminare și infectare cu noul coronavirus, el susține că spațiile trebuie ventilate cât se poate mult. De asemenea, trebuie menținută distanța între participanți.

„Cu siguranţă după sărbători vom avea focare care vor continua să se propage în interior, în comunităţi”, a afirmat profesorul.

ce mesaje sa afisez in scoala
sursa foto: Facebook

Alexandru Rafila desființat de expertul în sănătate publică

În acest context, Răzvan Cherecheș a criticat propunerea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la implementarea certificatului verde COVID. Referindu-se la propunerile legate de introducerea documentului, el susține că au fost transformate „într-o glumă”.

„Creşterea trei săptămâni consecutive… este ca şi cum ai zice: ai dreptul să chemi pompierii, dar când ţi-a luat foc al doilea etaj din casă, dacă arde numai parterul, îmi pare rău, dar nu poţi să chemi pompierii. E ridicol! Adică noi ştim că urmează o creştere, domnul ministru Rafila a anunţat că va veni în ianuarie un val cinci, dar prevenţia pe care o facem noi este să ne asigurăm că putem interveni doar atuncea când situaţia se va agrava. E ca şi cum ai zice nu ai voie să previi cancerul decât după ce ai făcut cancer”, a susţinut Cherecheş.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că implementarea certificatului verde se va face doar în anumite perioade, pentru toate activitățile. Ministrul PSD a susținut implementarea certificatului digital doar când se constată, timp de trei săptămâni, o creştere „susţinută” a numărului de cazuri, indiferent de incidenţă. În schimb, se va renunța la certificat când incidenţa va începe să scadă trei săptămâni consecutive.


Accesează: