Evenimentul Zilei > Actualitate > Răzvan Cherecheș trage un semnal de alarmă: „Asta ne va afecta în perioada Sărbătorilor”
Răzvan Cherecheș trage un semnal de alarmă: „Asta ne va afecta în perioada Sărbătorilor”

Răzvan Cherecheș trage un semnal de alarmă: „Asta ne va afecta în perioada Sărbătorilor”

Răzvan Cherecheș, expertul în sănătate publică, este revoltat de decizia autorităților de a relaxa restricțiile. Acesta susține că nu ne aflăm într-o perioadă tocmai bună, ci se grăbesc puțin lucrurile. Specialistul le recomandă autorităților să mai mențină restricțiile dure, iar relaxarea să vină în perioada sărbătorilor de iarnă.

Profesorul universitar de la Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, susține că autoritățile din România se grăbesc să relaxeze restricțiile odată cu scăderea ratei de infectare. Specialistul în sănătate publică este de o cu totul altă părere. Acesta susține că ar trebui să avem parte de restricții dure până în preajma sărbătorilor dacă ne dorim ca atunci să avem parte de libertate.

„În țările din Vest se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă, impun restricții dure acum, pentru a relaxa în perioada sărbătorilor. Noi, în bunul stil românesc, relaxăm acum, în loc să o facem de sărbători, dar asta ne va afecta în perioada sărbătorilor.

Atunci din nou nu vom avea restricții și vom plăti cu o amplitudine mai mare a valului în lunile ianuarie-februarie”, a declarat Răzvan Cherecheș, pentru Digi24.

La începutul pandemiei de COVID-19, specialiștii în sănătate susțineau că țările au nevoie de o acoperire vaccinală de 60-70% pentru a ține în frâu virusul. Răzvan Cherecheș este de părere că acest procent nu poate fi suficient, ci este nevoie de o rată de vaccinare de 86% pentru ca pandemia să se încheie.

„Au fost multe cazuri în Austria pentru că rata de vaccinare imunitatea de grup, la tulpina Delta, se obține la peste 86% rată de vaccinare.

Al doilea motiv este că un procent din populația generală vaccinată se poate infecta și contribuie la răspândirea infecțiilor”, a mai precizat Cherecheș.

Valul 5 va veni cu o creștere accelerată a ratei de infectare în România

Specialistul în sănătate publică nu vede cu ochi buni relaxarea restricțiilor. El susține că vom avea parte de o creștere accelerată a ratei de infectare în luna ianuarie. De asemenea, Răzvan Cherecheș este de părere că raportul dintre persoanele infectate și cele decedate nu este corect făcut.

„Mă aștept la o creștere accelerată a numărului de cazuri și o parte dintre numere vor fi pierdute sau uitate și le vom găsi în ianuarie, când vom vedea numere extrem de mari, cum s-a întâmplat și după congresul PNL.

Și numerele deceselor, o parte dintre ele, sunt uitate. E o problemă serioasă că raportarea nu este corect făcută.

În loc să se pregătească sărbătorile de iarnă, cu niște restricții acum pentru a putea relaxa atunci, relaxează acum fără niciun fel de motiv științific”, a mai transmis Cherecheș.