Evenimentul Zilei > Politica > PSD calcă totul în picioare. Alexandru Rafila l-a bătut pe Iohannis la popularitate
PSD calcă totul în picioare. Alexandru Rafila l-a bătut pe Iohannis la popularitate

PSD calcă totul în picioare. Alexandru Rafila l-a bătut pe Iohannis la popularitate

Primul sondaj după formarea noii coaliții de guvernare PSD – PNL – UDMR confirmă tendința de cădere a PNL în simpatia românilor.

PSD se menţine la 40% în ce privește intenția la vot, pentru alegerile parlamentare, în vreme ce PNL este în cădere. Partidul condus, în prezent, de Florin Cîțu a ajuns la 17%, în preferințele alegătorilor români. Pe de altă parte, însă, nici USR, fostul partener de coaliție a PNL, la guvernare, nu a crescut după de a trecut în opoziție, rămânând la 11%.

Din ce în ce mai mulți alegători români preferă, însă, Partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu AUR, care a ajuns la 15%. Cei de la AUR suflă în ceafa liberalilor și nu ar fi exclus ca într-un oarecare viitor să le ia locul.

Toate aceste informații sunt prezentate în Barometrul opiniei publice pe luna noiembrie, un sondaj realizat de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde. Cercetarea a fost realizată la comanda PSD.

Astfel, la întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, dumneavoastră cu ce partid politic sau alianţă politică aţi vota?”, 40 % dintre cei intervievaţi au indicat PSD. Social-democrații se mențin la acelaşi nivel ca în precedentul Barometru de opinie. Un procent de 17% au indicat PNL, în scădere luna trecută când partidul condus de Cîțu era cotat la 18%.

Alți 15%, dintre români sunt hotărâți să voteze AUR, o formațiune care este pe creștere raportat la luna trecută, când a înregistrat 14%.

La fel ca și PNL, fostul partener de la USR a căzut cu două procente față de luna trecută, de la 13% la 11%. În schimb. UDMR se menține la un nivel constant de 5%.

sursa foto. Avangarde

Cei mai populari politicieni sunt în PSD

Conform barometrului de opinie, Alexandru Rafila, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Mircea Geoană sunt politicienii situaţi pe primele locuri în topul popularităţii. De cealaltă parte, Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Dacian Cioloş, Florin Cîţu sau Nicuşor Dan ocupă ultimele poziții. Chiar în cazul celor plasați pe primele locuri, numărul celor care au mai degrabă o părere proastă despre ei este mai mare decât cei care îi apreciază.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila se bucură de cea mai bună imagine. Un procent de 37% dintre cei chestionaţi au o părere părere bună despre Alexandru Rafila, în timp ce procentul celor care au o părere proastă este de 40%. În topul încrederii, urmează Marcel Ciolacu cu 30% părere favorabilă și 51% nefavorabilă, Gabriela Firea cu 28% părere favorabilă și 52% nefavorabilă, Mircea Geoană cu 27% au o părere favorabilă și 53% nefavorabilă.

De partea cealaltă, președintele Klaus Iohannis se situează pe poziţia a noua în acest top al încrederii care conţine 13 nume de politicieni. Șeful statului are 17% opinii favorabile şi 69 % nefavorabile. El este urmat de Ludovic Orban (12% păreri favorabile – 69% păreri nefavorabile), Dacian Cioloş (7% păreri favorabile – 73% păreri nefavorabile), Florin Cîţu (5% păreri favorabile – 77% păreri nefavorabile). Ultimul pe listă este Nicuşor Dan cu doar 4% opinii favorabile şi 70% nefavorabile.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: