Evenimentul Zilei > Politica > PSD își instalează omul în coasta premierului Ciucă. El va fi numit secretar general al guvernului
PSD își instalează omul în coasta premierului Ciucă. El va fi numit secretar general al guvernului

PSD își instalează omul în coasta premierului Ciucă. El va fi numit secretar general al guvernului

Noul secretar general al Guvernului, propus de PSD, va fi numit în funcție zilele acestea, joi sau vineri.

Marian Neacșu, fost secretar general al PSD, a fost desemnat de social-democrați să ocupe această funcție deosebit de importantă, în coasta premierului Nicolae Ciucă. Numirea sa în guvern ar urma să aibă loc în aceste zile, conform unor surse politice.

În prezent, Marian Neacşu, în vârstă de 57 de ani, ocupă poziția de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). El a ajuns la conducerea acestei instituții în luna iunie 2019, după ce a fost votat de Parlament.

Trebuie spus că Marian Neacșu a fost unul dintre liderii politici ai PSD care l-au contestat pe Liviu Dragnea pe vremea când acesta conducea partidul. În anul 2018, fostul secretar general al PSD a semnat o scrisoare în care îi solicita demisia lui Dragnea de la conducerea partidului. Această semnătură l-a costat calitatea de membru al PSD.

sursa foto. EVZ

Marian Neacșu a fost condamnat pentru conflict de interese

Ulterior, Marian Neacşu s-a înscris în Pro România, formațiunea care a fost înființată de Victor Ponta, la rândul său dat afară din PSD.

Fostul secretar general al PSD Marian Neacşu a avut două mandate de deputat, în legislaturile 2008 – 2012 şi 2012 – 2016.

În anul 2016, el a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Marian Neacșu a fost trimis în judecată pentru că și-a angajat fiica la propriul birou de parlamentar. Din cauza acestei condamnări, fostul lider al PSD nu a mai putut candida pentru un nou mandat de parlamentar, la alegerile parlamentare din 2016.

PSD a solicitat special funcția de secretar general al guvernului

Funcția de secretar general al guvernului a revenit PSD în urma negocierilor cu PNL pentru formarea actualei coaliții de guvernare. Astfel, în schimbul poziției de premier pe care au păstrat-o pentru Nicolae Ciucă, cei din PNL au trebuit să cedeze PSD și UDMR toate celelalte portofolii importante. Între acestea și poziția de secretar general al guvernului.

Secretarul general al guvernului este un personaj foarte important în structura guvernului. Acesta controlează tot fluxul de documente necesare pregătirii ședințelor și se ocupă de avizarea proiectelor legislative. În plus, Secretariatul General al Guvernului controlează mai multe instituții și companii de stat, dintre care unele cu bugete uriașe precum Transgaz și Transelectrica.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.