Barometru de opinie. Românii se declară conservatori și pun preț pe familie

Barometru de opinie. Românii se declară conservatori și pun preț pe familie Sursa: Arhiva EVZ

Românii se descriu mai degrabă ca fiind conservatori, decât progresiști și consideră că cel mai important lucru este familia.

Românii se descriu ca fiind mai degrabă conservatori, decât progresiști, în raport cu campaniile privind drepturile minorităților sexuale. Informația apare în ultimul barometru de opinie pe luna iulie, realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde. Cercetarea vizează valorile și tradițiile românilor.

Întrebarea la care au răspuns cei chestionați în cadrul cercetării sociologice a fost următoarea:

„Ținând cont de campaniile care au loc la nivel mondial legate de drepturile minorităților sexuale, dvs personal vă considerați mai degrabă o persoană conservatoare sau una progresistă?”

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform analizei, cei mai mulți dintre cei care au răspuns au afirmat că sunt conservatori – 45%. Un procent de 32% s-au declarat progesiști, iar 19% au spus că nu pot aprecia. Restul, 4% nu au dorit să răspundă.

Familia este cel mai important lucru pentru români

Sondajul de opinie realizat de Avangarde stabilește pe o scală de la 1 la 5 (unde 1 reprezintă deloc important și 5 cel mai important), cât de importante sunt familia, copiii, educația, biserica, valorile creștine, armata, statul etc.

Astfel, într-o majoritate covârștitoare, românii cred că familia este cea mai importantă, 93%. Pe locul doi, ca importanță, urmează copiii, în proporție de 87%, iar pe trei educația – 73%. Un procent de 12% au acordat educației nota 4, iar 6% nota 3.

Un procent de 51% dintre români consideră că credința este cea mai importantă, acordând nota 5, în vreme ce 24% au acordat nota 4, iar 14% nota 3.

Valorile creștine sunt considerate foarte importante de 46% dintre români (nota 5), mai puțin importante de 26% - nota 4. În vreme ce 15% au acordat nota 3, iar 9% au dat nota 3. Biserica este creditată drept cea mai importantă de 44% dintre cei care au răspuns. Un procent de 17% au dat nota 4, 21% nota 3, iar 9% nota 2.

Urmează Tradițiile, unde 42% au dat nota 5, 25% nota 4, 20% nota 3, iar 4% au dat nota 2. Armata a primit note de 5 de la 39% dintre cei care au răspuns, nota 4 de la 23%, nota 3 de la 22% și nota 2 de la 7%.

România este considerată foarte importantă de 36% dintre cei care au răspuns. Aceștia au acordat nota 5. Nota 4 a fost dată de 25% dintre persoanele intervievate, nota 3 de 27%, iar 4% au acordat nota 2.

Statul a primit nota 5 de la 31% dintre cei întrebați, nota 4 de la 23%, nota 3 de la 25%, iar nota 2 de la 13%.

Pentru majoritatea românilor cel mai puțin importante sunt drepturile minorităților sexuale. Doar 12% au dat nota 5, 7% nota 4, 19% nota 3, 14% nota 2 și 35% nota 1.

Cum se declară alegătorii partidelor politice

Cercetarea Avangarde a mers mai departe și a detaliat răspunsurile în funcție de preferințele electorale ale celor care au răspuns.

Astfel, 95% din alegătorii UDMR se declară conservatori, în vreme ce restul de 5% se consideră progresiști. Electoratul PSD se declară conservator în proporție de 68%, progresist în procent de 12%, în vreme ce 19% dintre cei chestionați, care votează cu social-democrații nu știu. Diferența de 1% nu au dorit să răspundă.

Conservatori se declară, în raport cu drepturile minorităților sexuale, și alegătorii AUR – în proporție de 60%. Un procent de 36% susțin că sunt progresiști, iar 3% nu știu în ce categorie să se încadreze.

Simpatizanții și votanții liberali se declară conservatori în proporție de 49%, iar 45% susțin că sunt progresiști. Un mic procent, 5% nu știu ce să se declare, iar 1% nu vor să răspundă.

La extrema cealaltă, se situează alegătorii USR-PLUS, care sunt conservatori în proporție de 15%. Cea mai mare parte dintre aceștia se declară progresiști, 84%.

Despre cercetarea sociologică

Cercetarea a fost realizată în perioada 9. 07 – 19 . 07. 2021 și a vizat populația adultă neinstituţionalizată a României.

Eșantionul a fost de tipul probabilist, aleator simplu, format din 903 de subiecți, iar metoda de culegere a informațiilor a fost de tip CATI (interviuri telefonice). Marja de eroare a cercetării a fost de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.