Cu politica la Moscova, dar businessul orientat spre UE

Cu politica la Moscova, dar businessul orientat spre UEExport regiunea transnistreană. Sursa foto: zonadesecuritate.md

Republica Moldova. În anul 2024, exporturile din regiunea transnistreană în statele membre ale Uniunii Europene (UE) au înregistrat o creștere semnificativă, atingând 83% din totalul exporturilor regiunii. Principalele destinații ale exporturilor agenților economici către piețele UE au fost România, Polonia, Italia, Germania și Cehia, etc. În același timp, importul din spațiul comunitar în regiunea transnistreană a constituit 54%.

Reintegrarea economică a regiunii

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, tendința reflectă consolidarea relațiilor comerciale ale regiunii cu piețele europene. De asemenea, aceasta presupune racordarea economică mai profundă la regulile pieței unice - naționale și europene.

„Efectuarea pe parcursul ultimilor aproape trei ani a tuturor tranzacțiilor comerciale externe prin punctele de control monitorizate de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, precum și în baza actelor permisive de model național, au produs un impact substanțial pentru reintegrarea economică și mai activă a regiunii”, a precizat instituția.

Export regiunea transnistreană

Export regiunea transnistreană. Sursa foto: Biroul Politici de Reintegrare

Astfel, lanțurile logistice modificate au favorizat o reorientare și mai pronunțată a activității comerciale din regiune către piețele din UE. Totodată, aceasta a contribuit la fortificarea conexiunii între ambele maluri ale Nistrului. La fel, a fost evidențiat faptul că procesul de integrare europeană uniformizează standardele și procedurile comercial-economice pe întreg teritoriul țării.

„Indicatorii economici relevă faptul că, în ciuda provocărilor geopolitice și de securitate, regiunea transnistreană rămâne orientată spre UE, ca principal partener comercial. Regiunea continuă să își adapteze activitățile economice pentru a se alinia la exigențele cadrului normativ național, care a transpus reglementările europene în domeniu”, a anunțat Biroul Politici de Reintegrare.

UE reprezintă principala destinație pentru continuarea studiilor superioare

Uniunea Europeană este și principala destinație unde aleg să-și urmeze studiile tinerii din regiunea transnistreană care au solicitat ca diplomele de model neutru să fie apostilate de către autoritățile competente ale țării.

Astfel, pe durata a circa 7 ani, perioada 28 martie 2018 – 31 decembrie 2024, autoritățile naționale competente au aplicat apostila Republicii Moldova pe 621 de diplome de model neutru ale căror posesori sunt tineri din regiunea transnistreană.

Apostilarea diplomelor

Apostilarea diplomelor. Sursa foto: Biroul Politici de Reintegrare

Potrivit datelor, UE reprezintă principala destinație pentru continuarea studiilor superioare peste hotarele țării. Aceasta este urmată de SUA, Israel și Marea Britanie.

Apostilarea nu presupune recunoașterea statutului unei diplome. Aceasta reprezintă o formalitate, prin care se atestă veridicitatea semnăturii, calitatea în care а acționat semnatarul actului, autenticitatea sigiliului și а ștampilei de ре acest act, oferind posibilitatea titularului diplomei de a o utiliza pe teritoriul unui stat parte la Convenția de la Haga.