Evenimentul ZileiActualitateExclusiv. Începe marea relaxare! Avem Omicron la liber de Revelion. „Forțăm valul cinci”. VIDEO

Exclusiv. Începe marea relaxare! Avem Omicron la liber de Revelion. „Forțăm valul cinci”. VIDEO

VIDEO
Valul 5 bate la ușă. După ce ne-au speriat strașnic vorbind despre cât de contagioasă este varianta Omicron, autorităţile anunţă relaxarea restricțiilor. Totul culminează cu noaptea de Revelion, când s-a dat liber la petreceri de stradă şi în localuri. Podcastul EVZ Play de miercuri a comentat felul în care decidenții reacționează în dezacord față de riscurile pe care le aduce noua tulpină.

Invitații lui Robert Turcescu în studioul EVZ au căzut de acord că varianta Omicron este de natură să ne îngrijoreze serios la nivel individual, dacă autoritățile au relaxat restricțiile chiar înainte de Sărbători.

Suntem pampers, asta se concretizează în norme și restricții

Sociologul Mirel Palada apreciază că între noua variantă de Covid și reacția moale a guvernanților, dar și lipsa de reacție a cetățenilor există o legătură. Aceasta vine din rezistența mai scăzută la condiții extreme și la dependența societății de norme. „Este o continuă redefinire a riscului în societate, felul în care suntem din ce în ce mai puțin dispuși să acceptăm riscul în viață. Devenim mai pufoși.

Rezistența la gripă a scăzut mult față de generațiile anterioare. Sursa foto: flickr.com

Avem o atitudine în continuă schimbare față de gripă, care acum două-trei generații era mult mai ușor de suportat. În anii 60 aveam gripa Hong Kong. Acum suntem mai urbanizați, mai comozi, nu mai punem mâna pe oaie, avem o relație cu violența și suferința mult diferită. Sociologic vorbind suntem pampers, răsfățați. Asta se concretizează în norme”.

„E o derută fabuloasă, o împărțire de roluri. Aceste reglementări (n.r. – anunțate de Rafila) sunt discriminatorii. E o schizofrenie întreagă, ce control în noaptea de Revelion când iese lumea la Universitate?”, a completat moderatorul Robert Turcescu.

Palada: Suntem în pragul războiului civil

În momentul de față România profundă se identifică, în opinia lui Mirel Palada, cu cea „a rezistenței pasive. Peste 80% dintre români sunt foarte nemulțumiți de actuala stare de lucruri. Există o tensiune socială imensă. Suntem în pragul războiului civil, urmează facturile iernii”, avertizează Palada.

masca Razvan Chereches

Radu Todericiu, jurnalist român cu doctorat la Sorbona, stabilit în Austria, a explicat ce măsuri pregătesc autoritățile în perioada Sărbătorilor. Potrivit acestuia, decidenții din această țară vizează să se atingă o stare de normalitate de Revelion. Jurnalistul consideră că respectarea restricțiilor în orice țară are o legătură cu înțelegerea gravității pandemiei. „Frica ar trebui să vină din înțelegerea unei nevoi medicale”.

Guvernul a adoptat miercuri hotărârea cu noile măsuri de relaxare care urmează să intre în vigoare în România. Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, spune că măsurile au fost luate pentru că în România trendul cazurilor Covid-19 este descendent. Pe 26 noiembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat Omicron drept „variantă îngrijorătoare”.

Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro

Accesează: