Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat anunță eliminarea restricțiilor: Nu se mai poartă mască în spațiile deschise. Cum se petrece de Crăciun și Anul Nou
Raed Arafat anunță eliminarea restricțiilor: Nu se mai poartă mască în spațiile deschise. Cum se petrece de Crăciun și Anul Nou

Raed Arafat anunță eliminarea restricțiilor: Nu se mai poartă mască în spațiile deschise. Cum se petrece de Crăciun și Anul Nou

Medicul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat relaxarea restricțiilor în următoarea perioadă.

Principalele măsuri anunțate de Raed Arafat:

-Prelungirea stării de alertă și măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

-Eliminarea restricțiilor de circulație pe parcursul nopții.

-Se prelungește intervalul orar de la 21.00 la 22.00 pentru toți agenții economici, magazine și restaurante.

-Se elimină obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise. Masca rămâne obligatorie în spatiile deschise aglomerate- spatiile de autobuz, locuri unde sunt cozi, piețe, târguri etc. În spațiile închise rămâne, de asemenea, obligatorie purtarea măștii.

-Permiterea accesului în mall-uri, magazine mari, inclusiv în cele esențiale și a persoanelor care sunt testate negativ – PCR 72 ore sau antigen 48 de ore.

– La magazinele mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă statusul de vaccinat, însă acestea vor trebui să stabilească numărul maxim de persoane care pot sa intre în magazin concomitent, respectând o suprafață de 4 mp.

-Toate activitățile limitate la 30% vor fi permise la 50% – teatre, activități sportive -, respectând regulile de intrare pentru vaccinați, trecuți prin boală sau testați.

-Pentru nopțile de Crăciun și Anul Nou, nu vor fi restricții referitoare la ora până la care pot fi deschise restaurantele. Prin urmare, acestea pot rămâne deschise pe toată durata nopții, dar cu limitare capacității la 50% și cu prezentarea certificatului verde.

-La unitățile de cazare se poate permite accesul și persoanelor testate negativ.

Noile decizii urmează să fie propuse spre a fi adoptate în hotărârea de guvern de miercuri, însă pot suferi modificări pe parcurs.

În atenția românilor care se întorc din zonele VERDE și GALBEN

Guvernul României a anunțat, recent, și noile măsuri pentru persoanele care se întorc în țara în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, „sosirea în România a persoanelor care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, aflate în zonele VERDE și GALBEN”, se face astfel:

„a. NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală;

b. Carantină pentru 14 zile la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care:

i. Persoanele nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

Restricții pentru românii din zona ROȘIE

II. Sosirea în România a persoanelor care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, aflate în zona ROȘIE:

a. NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală;

b. Carantină pentru 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală, doar dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

c. Carantină pentru 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală, dacă NU prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Cine este exceptat de la carantină

  • Copiii sub 12 ani;
  • Copiii cu vârsta între 12 și 16 ani, indiferent de încadrarea țării în zona de risc, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)”.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: