Certificatul COVID nu mai este suficient în cazul turiștilor. Un alt document devine obligatoriu chiar înaintea Crăciunului

Certificatul COVID nu mai este suficient în cazul turiștilor. Un alt document devine obligatoriu chiar înaintea Crăciunului Sursă: Arhivă EVZ

Raed Arafat a venit cu noi decizii în ceea ce privește modalitatea de limitare a răspândirii virusului SARS-Cov-2. Este vorba despre un nou document, care va fi introdus în România de pe 20 decembrie. Formularul de localizare a pasagerului este un document electronic, introdus deja în alte țări europene.

Luni, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a oferit detalii cu privire la formularul de localizare a pasagerului, un document electronic pentru călătorie, care va fi introdus în România începând cu 20 decembrie. El este deja implementat în mai multe țări europene și are ca scop limitarea răspândirii noii tulpini COVID-19.

Orice persoană care părăsește țara trebuie să completeze acest formular și să îl prezinte autorităților la frontieră, a precizat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Raed Arafat susține că documentul va cuprinde datele personale ale pasagerului și destinația unde urmează că călătorească.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Îl completează pasagerul, îl completează, în mod normal și recomandabil, înainte să înceapă călătoria, adică înainte să se îmbarce în avion sau înainte să înceapă călătoria către România, ca să nu stea să completeze la graniţă şi atunci să apară un rând mai mare şi să întârzie procesarea pasagerilor. În momentul în care l-a completat, va conţine date personale, plus, bineînţeles, adresa unde merge. Pentru cetăţenii români adresa unde vor merge, unde locuiesc, pentru cetăţenii străini la ce hotel sau dacă merg în mai multe locuri unde merg, în ce date și la ce hoteluri.

Cam asta este ideea, tocmai pentru că dacă apare o situație în care necesită anunţarea lor că au fost în contact, că au fost în apropierea unei persoane care este cu COVID-19 atunci să poată autoritățile sanitare să le găsească imediat. Este un formular care a fost recomandat de mult la nivel european, multe țări îl au şi România acum îl va implementa după discuţia care a avut loc cu premierul ieri”, a declarat Raed Arafat pentru RRA.

Formularul de localizare a pasagerului nu este momentan disponibil

Conform informațiilor oferite luni de către șeful DSU, formularul va fi disponibil atât în format electronic, cât și în format tipărit. Disponibilitatea acestui document va fi anunțată de către autorități. Raed Arafat a ținut să menționeze faptul că STS este cel care se va ocupa de parte electronică a acestui nou formular care va fi introdus în România de pe 20 decembrie.

„O să fie făcută o campanie de informare, pentru asta este până în data de 20 decembrie, pentru că mai sunt anumite lucruri care trebuie făcute. Aici STS este cel care realizează partea digitală şi urmează să fie anunțat acest lucru și toate detaliile în timp util, pentru ca lumea să ştie de unde să-l acceseze şi să-l completeze”, a explicat șeful DSU.