Evenimentul Zilei > Actualitate > Un critic al invaziei rusești a fost arestat pentru o postare pe rețelele de socializare, în cea mai recentă campanie de represiune a lui Putin
Un critic al invaziei rusești a fost arestat pentru o postare pe rețelele de socializare, în cea mai recentă campanie de represiune a lui Putin

Un critic al invaziei rusești a fost arestat pentru o postare pe rețelele de socializare, în cea mai recentă campanie de represiune a lui Putin

Politicianul rus de opoziție Evgheni Roizman, popularul fost primar al orașului Ekaterinburg, a fost arestat joi în legătură cu o postare pe care a publicat-o pe rețelele de socializare în anul 2021. Totuși această neagă că ar fi fost autorul ei, a declarat avocatul angajat de bărbat.

Șeful unei fundații caritabile și una dintre ultimele personalități din opoziția rusă care nu au fost reținute sau care nu au fugit din țară, Roizman, în vârstă de 60 de ani, „a fost dus la secția de poliție”, a declarat Vladislav Idamjapov pentru agențiile de presă de stat TASS și Ria Novosti.

Se așteaptă ca autoritățile să decidă dacă acesta va fi plasat sau nu în detenție administrativă.

În conformitate cu surse locale, Roizman a fost arestat sub suspiciunea că a distribuit o publicație a Fundației Anticorupție a lui Alexei Navalny pe VKontakte – o aplicație care este versiunea rusă a rețelei sociale Facebook, deținută de Meta – în mai 2022. Fundația lui Navalny a fost desemnată drept organizație „extremistă” de către autorități, așa că a fost dizolvată în anul 2021.

Sursa: Arhiva EVZ

Avocatul său a respins acuzația, spunând că Roizman nu a avut niciodată un cont personal pe VK și nu a avut nicio legătură cu grupul cu care a fost partajat documentul.

O opoziție rusă slăbită este acum zdrobită

Roizman a fost arestat anterior în luna august, înainte de a fi eliberat condiționat, în așteptarea procesului, după ce a fost acuzat de „discreditarea armatei” prin criticarea invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina. Înainte de aceasta, el fusese deja amendat de trei ori pentru criticile sale vocale la adresa agresiunii împotriva Ucrainei.

Decimată de valurile anterioare de represiune, opoziția rusă a devenit inexistentă din februarie 2022. Se crede că puținii critici notabili rămași ai președintelui Vladimir Putin au emigrat sau sunt deja încarcerați.

Recent, liderul mișcării de opoziție Solidarnost, Ilya Yashin, a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru că a condamnat războiul. O altă figură cheie a opoziției, Vladimir Kara-Murza, este judecat pentru acuzații similare. Mulți alți oameni au fost condamnați și încarcerați doar pentru că și-au exprimat opinia împotriva modului de acționare al conducerii Rusiei, potrivit Euronews.