Evenimentul Zilei > Actualitate > Un asasinat nerezolvat în totalitate nici după 56 de ani, cazul Malcom X, ar putea să fie redeschis
Un asasinat nerezolvat în totalitate nici după 56 de ani, cazul Malcom X, ar putea să fie redeschis

Un asasinat nerezolvat în totalitate nici după 56 de ani, cazul Malcom X, ar putea să fie redeschis

Sunt multe întrebări și în ziua de astăzi, după ce Malcom X a fost asasinat în 1965. Cazul ar putea să fie readus în atenția publică.

Un asasinat care a zguduit America, cel al lui Malcom X ar putea să fie reinvestigat. Uciderea celebrului militant pentru drepturile afro-americanilor a fost învăluită în mister. Chiar dacă asasinii au fost prinși. Malcom X a fost împușcat în 1965, la data de 21 februarie. Fiicele lui au cerut, acum, redeschiderea dosarului. Invocând noile mărturii apărute în spațiul public. Și care vizează ancheta făcută de poliția din New York și FBI.

Un purtător de cuvânt al Procurorului din Manhattan a precizat că examinarea dosarului este în curs de desfăşurare. Într-o conferinţă de presă a fost prezentată o scrisoare redactată de un fost poliţist newyorkez. Decedat între timp, el acuză forţele de ordine, poliţia din New York şi FBI-ul, de complicitate la crimă.

Trei bărbați l-au împușcat în timp ce ținea un discurs

Potrivit unui văr al lui, acel poliţist, care era de culoare şi acţiona sub acoperire, s-a apropiat, la cererea superiorilor lui, de anturajul activistului Malcolm X. Și a cerut a arestat doi dintre bodyguarzii acestuia, cu doar câteva zile înainte de comiterea asasinatului.

Pe 21 februarie 1965, în urmă cu 55 de ani, activistul Malcolm X (El-Hajj Malik El-Shabazz) – ar fi fost astfel privat de prezenţa celor doi bodyguarzi atunci când s-a prezentat pentru a ține un discurs la Audubon Ballroom. Într-o sală de spectacole din nordul cartierului Manhattan. Acolo unde a fost ucis de gloanţele trase de trei bărbaţi.

Moartea lui Malcom X, un asasinat readus în discuție de un documentar

Fostul poliţist, care dorea ca mărturia lui să devină publică abia după moartea lui, afirma că poliţia din New York şi FBI au păstrat secrete anumite aspecte ale dosarului. Anul trecut, în februarie, după difuzarea unui documentar realizat de Netflix, „Who Killed Malcolm X?”, procurorul din Manhattan, Cyrus Vance, a cerut echipelor din subordinea lui să examineze acel dosar. Cu scopul de a stabili dacă ancheta ar trebui redeschisă.

Poliţia din New York a anunțat că a transmis biroului procurorului „toate arhivele legate de acest dosar”. NYPD rămâne dispusă să contribuie la această reexaminare indiferent în ce manieră va fi realizată aceasta.