Evenimentul Zilei > Social > Un al doilea cetăţean român a fost evacuat din Afganistan
Un al doilea cetăţean român a fost evacuat din Afganistan

Un al doilea cetăţean român a fost evacuat din Afganistan

Ministerul de Externe a anunțat că un al doilea cetăţean român a fost evacuat din Afganistan, în cursul nopţii de joi spre vineri, de către aeronava Forţelor Aeriene Române. Odată cu el au fost preluaţi şi alţi trei cetăţeni ai unor state aliate: un bulgar, un britanic şi un american.

Aeronava militară a aterizat, în condiții de siguranță, în cursul nopții pe aeroportul internațional din Kabul. La bord s-a aflat și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

Autoritățile din cadrul Celulei de criză interinstituționale continuă demersurile pentru asigurarea transferului către aeroport a altor cetățeni români aflați în afara aeroportului, potrivit sursei citate. De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul.

Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul, care nu au făcut posibil accesul altor cetățeni români spre aeroport până la momentul decolării aeronavei românești de pe aeroportul din Kabul, persistă. În aceeași situație se află și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor.

Aeronava este pregătită pentru o nouă deplasare la Kabul

Aeronava Forțelor Aeriene Române va continua staționarea în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat în România.

De asemenea, Celula de criză interinstituțională a efectuat deja demersurile necesare pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care aceștia vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească.

Joi, o aeronava militară de transport a Forţelor Aeriene Române a aterizat pe aeroportul internaţional din Kabul în condiţii de siguranţă, de unde a preluat un cetăţean român, angajat al unei agenţii NATO.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: