MAE despre nava prădată de pirați: Nu sunt cetățeni români la bord

MAE despre nava prădată de pirați: Nu sunt cetățeni români la bord

Ministerul Afacerilor Externe a informat că la bordul navei ”Davide B”, unde au avut loc răpiri, nu au fost cetățeni români. Nava ”Davide B” a fost atacată de nouă pirați înarmați care au capturat 15 din cei 21 de navigatori aflați la bord. Șase navigatori au reuşit să se închidă în citadela vaporului.

La bordul navei "Davide B", unde au avut loc răpiri, în largul coastelor statului Benin, nu au fost cetăţeni români, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), relatează Agerpres .

Celulă de criză la MAE

"Celula de Criză interinstituţională, convocată de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a efectuat în regim de urgenţă o serie de demersuri complexe pe mai multe canale pentru verificarea situaţiei, confirmarea informaţiilor referitoare la cetăţenia şi identitatea persoanelor potenţial implicate şi întreprinderea acţiunilor necesare în astfel de cazuri", arată reprezentanţii Ministerului afacerilor Externe.

Conform datelor şi informaţiilor obţinute, MAE precizează că la bordul navei menţionate nu s-au aflat cetăţeni români. Prin urmare, nu au existat cetăţeni români victime ale unei acţiuni de răpire de persoane, mai precizează sursa citată.

Au fost capturați 15 din cei 21 de navigatori aflați la bord

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, a menţionat, vineri seară, că nava "Davide B" a fost atacată de nouă piraţi înarmaţi, în zona Golfului Guineea. Pirații au reușit să captureze 15 din cei 21 de navigatori aflaţi la bord. La momentul declarației, Adrian Mihălcioiu nu putea confirma încă dacă echipajul este format din marinari ucraineni, români şi filipinezi.

Potrivit lui Adrain Mihălcioiu, din informările transmise de compania De Poli Shipmanagement reiese că nava "Davide B", sub pavilion Malta, cu 21 de navigatori la bord, a fost atacată pe 11 martie de nouă piraţi înarmaţi, la 210 mile marine depărtare de Cotounu - Benin, în zona Golfului Guineea, mai relatează sursa citată.

În următoarele zile, în urma verificărilor și informațiilor se va putea spune mai multe referitoare la acest caz deosebit de grav. Momentan, nu se cunoaște dacă acțiunea și  actul terorist a fost revendicată de către cineva. Cert este că evenimentul a surprins la modul cel mai negativ opinia publică mondială și se dorește soluționarea situației fără victime cât mai curând posibil. Cu siguranță însă negocierile vor fi foarte grele și până la o soluționare pozitivă viața persoanelor capturate va fi în pericol.